-

Tip Tim Lips: blijf realistisch

Arnd Bronkhorst
Tim Lips

Tim Lips

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventingruiter Tim Lips.

“Het is heel belangrijk dat je weet waar je staat. Dat je weet welk niveau je aankunt. Rijd op het niveau waar je gelukkig van wordt en neem de tijd. Promoveer niet direct naar een hogere klasse op het moment dat je genoeg punten hebt, maar doe dit zodra je er klaar voor bent.Genieten

Iedereen komt op een gegeven moment op een punt dat je niet meer hoger kunt. Een paar toppers bereiken het allerhoogste niveau, maar dit is slechts een klein percentage van mensen die paardrijden. Verder komen we allemaal op een punt dat de rek eruit is. Waarom zou je zo snel mogelijk dat punt willen bereiken? Het is juist fantastisch om van de sport te genieten!

Volgende stap

Geef jezelf en je paard de kans om aan een niveau te wennen, zodat je uiteindelijk goed voorbereid een niveau hoger kan gaan. Wanneer je klaar bent voor de volgende stap merk je vanzelf. Bijvoorbeeld als je meerdere keren een foutloos parcours hebt gereden of in de dressuur goede percentages hebt gereden. ‘Goed’ is natuurlijk relatief, maar kijk naar je punten en klassering, en luister ook naar je gevoel. Zorg dat je daarnaast ook openstaat voor de mening van anderen, zoals je trainer of coach. Je traint niet voor niets bij iemand, dit doe je omdat je er vanuit gaat dat hij of zij jou in de juiste richting kan begeleiden.

Realistisch

Al met al gaat het niet om ‘slechter’ of ‘beter’ of ‘langzamer’ of ‘sneller’. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Geniet! Blijf wel realistisch en wees bewust van wat je doet en wat jij en je paard samen aankunnen.”

“De pen geef ik door aan mijn teamgenootje Elaine Pen.”

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant