-

Tip Sabine de Kok: luister naar signalen die je paard afgeeft

Arnd Bronkhorst
Sabine de Kok

Sabine de Kok

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dierenarts Sabine de Kok.

“In het verhaal van Arnd herkende ik vanalles. Ook ik heb last van het ontbreken van elke focus in het dagelijks leven en in mijn hoofd, als ik niet aan het werk ben. Blijkbaar heb ik dat nodig om te functioneren. Mijn gedachten gaan vaak sneller dan ik ze uit kan spreken, waardoor ik nogal eens van de hak op de tak spring. Nergens aan denken is iets dat ik niet ken. Hoe anders is dat tijdens mijn werk. Die chaos kan je ook interpreteren als overal voor openstaan en dan helpt het me door in beginsel niets uit te sluiten. De focus die ik vanuit die chaos tijdens mijn werk krijg stelt me in staat goed te luisteren naar de eigenaar van een paard die met klachten bij me komt. Ik kan dan allerlei laatjes opentrekken en heel breed de mogelijke oorzaken en oplossingen de revue laten passeren.Wat me altijd opvalt aan de gesprekken met paardeneigenaren is dat er vaak opmerkingen voorbij komen als: ‘Hij wil het niet’, ‘Hij moet aangepakt worden’, ‘Hij neemt me in de maling’. Op wedstrijden zie ik heel veel paarden lopen met taktfouten en vormen van verzet. Uit mijn ervaring puttend is het percentage paarden dat niet wil om het niet willen of dat graag vecht tegen de ruiter heel erg klein. Vrijwel altijd is er een lichamelijke of mentale oorzaak.

De gezondheid – in de breedste zin van het woord – bij het gemiddelde sportpaard kan vaak beter. Daarmee bedoel ik niet dat we niet ons best doen goed voor onze paarden te zorgen, maar er is een omslag nodig hoe we naar onze paarden kijken, en over onze paarden denken. Als we ons kritischer opstellen naar het gedrag van het paard en ruiter en de reactie van het paard op wat we van hem vragen onder het zadel en in de dagelijkse omgang, dan kunnen we zien dat deze gedragsuitingen en de signalen die het paard afgeeft ons bijna alles vertellen over wat er mis kan zijn.

Voortschrijdend inzicht leert ons dat het bij paarden slechts zelden niet willen is, maar bijna altijd niet kunnen of niet snappen. Dat we vaak naar het paard wijzen is geen opzet, maar het is nu tijd voor verandering. Mijn tip is: leer goed luisteren naar de signalen die je paard afgeeft: het is bijna nooit onwil, dus zoek naar de onderliggende oorzaak.”

“Goed lesgeven is een heel belangrijk instrument om mensen naar hun paard te leren luisteren. Michel van der Knaap handelt in sportpaarden, heeft paarden in alle soorten en maten voorbij zien komen en kan vanaf de grond heel goed zien waar de schoen wringt. Hij past zijn manier van lesgeven daarop aan. Hoe ziet hij de relatie tussen ruiter, paard en gezondheid?”

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant