-

Tip Mariska Hasselaar: schoonheid komt van binnenuit

Arnd Bronkhorst
Mariska Hasselaar

Mariska Hasselaar

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van psychologe Mariska Hasselaar, die het heeft over wat zich binnenin de ruiter afspeelt.

“Schoonheid komt van binnenuit”. Een oud cliché, maar al te waar. Ik vind het heel belangrijk dat ruiters weten wat er in hun lijf gebeurt als zij druk/stress ervaren. Natuurlijke lichamelijke processen van de ruiter hebben duidelijk uitwerking op het paard, zoals bijvoorbeeld een snel verhoogde hartslag, de werking van ons zenuwstelsel en werking van onze hersenen. De schrik- en vluchtdrang van het paard neemt direct toe als de leider (vaak onbewust) aangeeft dat het spannend wordt.

Samen met instructrice Mischa Koot probeer ik ruiters bewust te laten worden van wat de impact is van onze wedstrijdstress op het paard. Ik leer de ruiters de biologie en wetenschappelijk bewezen methodes hoe je je lijf snel onder controle kan krijgen, Mischa vertaalt deze methodes als de ruiter te paard is. Communicatie tussen mens en dier verbetert direct als wij deze communicatie beter snappen.Thuis kan je paard een geweldige proef lopen, maar op een wedstrijd lukt dat maar niet. De spanning van de ruiter en het paard beïnvloeden elkaar, het paard wordt gespannen van de ruiter en vice versa. Alleen wij ruiters kunnen bewust uit deze cirkel stappen als wij ons realiseren wat er aan de hand is. Boos worden op een gespannen paard heeft echt geen zin, emotie neemt dan toe en rationeel denken (ratio) neemt af. Kijk maar eens om je heen, charismatische leiders waar mensen eindeloos naar kunnen luisteren, zijn vaak de mensen die rust en controle uitstralen. Emotie en ratio is in balans.

Ons doel is combinaties vanuit de harmonie en controle scherp te laten rijden op een wedstrijd. Vooral de realisatie dat in de meeste gevallen wij ruiters de oorzaak zijn van de onrust van het paard op wedstrijd, is al een grote stap in de goede richting.
Weten hoe jij jezelf in de hand kan houden zodat jouw paard jou ook vertrouwt in spannende situaties en dan kunnen rijden met plezier en uitstraling. Dan begrijp je dat schoonheid van binnenuit komt.”

Wij hebben de paardenmest van onze paarden pas laten onderzoeken door jurylid en laborante Pauline van Nispen-Knols van Mestlab.nl. Zij is gespecialiseerd in mestonderzoek van paarden en heeft vast bruikbare tips omtrent dit onderwerp.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant