-

Tip John van Apeldoorn: train dagelijks je mentale vitaliteit

Arnd Bronkhorst
John van Apeldoorn

John van Apeldoorn

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van John van Apeldoorn, trainer/coach mentale vitaliteit en maakt deel uit van het Eco-team.

“Train elke dag je mentale vitaliteit, door maximale aandacht en focus. Hier en nu of daar en dan. Gedachten lijken soms haar eigen gang te gaan en gaan naar tijdstippen en plaatsen uit het verleden of de toekomst. Waar je gedachten naartoe gaan bepaalt wat de effecten zijn op de uitvoering van je geplande activiteit. In opperste concentratie worden de mooiste resultaten behaald. Het gevoel dat je volledig één bent met je paard en als vanzelf de juiste handelingen en beenbewegingen maakt.Sporters spreken dan van een fase van flow, die refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert (bron: Wikipedia). Maar hoe bereik je deze succesvolle mentale instelling? Trainen! Trainen! Trainen! Net als de fysieke fitheid is ook je mentale fitheid te verbeteren door training. Volg de volgende vier stappen elke dag minimaal één keer een deel van de tijd dat je bij bewustzijn bent.

1) Breng je aandacht naar je zintuigen. Zet je zintuigen één voor één aan! Kijk wat je nu ziet, luister naar wat je nu hoort, bemerk wat je nu voelt en ruik wat er nu geurt.
2) Merk op dat je geest is afgedwaald.
3) Ontkoppel je van die gedachtegang.
4) Breng je aandacht terug naar zintuigen.

Deze training kan je elk moment van de dag. In de auto, op de fiets , achter je computer en ga zo maar door. Doe je deze training op je paard dan geeft het je de extra mogelijkheid om je zintuigen op je paard te richten, met bijkomend voordeel dat je paard deze aandacht zal voelen en waarderen. Beginnersgeesten mogen blij zijn als de vier stappen in één minuut worden doorlopen. Mentaal fitte ruiters met een goede focus en concentratie doen over deze vier stappen meer dan 15 minuten.”

“Ik geef de pen door aan Arnd Bronkhorst. Hij heeft een fantastische focus en goede kijk op paard en ruiter. Arnd ziet details die voor menigeen de ogen openen. Hij weet veel over wat de paardensport nu zo mooi maakt om naar te kijken.”

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant