141215167_ABFweb
141215167_ABFweb

Tip Inge Nijkerk: laat een paard nooit lang zonder ruwvoer

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Inge Nijkerk, voedingsdeskundige voor paarden, werkzaam bij Fibra Paardenvoeders.

[caption id=”attachment_43060” align=”alignright” width=”257”] Inge Nijkerk[/caption]



“Iedereen kent het verhaal intussen: vroeger in de natuur was een paard ongeveer zestien uur verspreid over de dag op zoek naar eten. Toch zie ik nog erg vaak paarden die ’s avonds om 21.30 uur nog ‘een plakje hooi voor de nacht’ krijgen. Hoe lang doet een paard over dat plakje? Een half uur of een uur misschien? De rest van de nacht is er vaak niets te knabbelen.

Maagzweren


Zodra een paard niets te kauwen heeft, stopt de speekselproductie. Speeksel is juist erg belangrijk; het zorgt er voor dat de vertering van het voer direct op gang komt, maar het zorgt ook voor een gezonde slijmlaag in de maag en het neutraliseren van het maagzuur. Geen speekselproductie betekent dus een heel grote kans op maagzweren. Een maagzweer is geen klein probleem: meer dan 50% van onze paarden kampt hiermee! Het nadeel is dat de meeste paardenhouders niet door hebben dat hun paard hier last van heeft. De symptomen kunnen uiteenlopen van verminderde eetlust, lusteloosheid, mindere prestaties of geïrriteerdheid.

Oplossing


Staat jouw paard op stro? Dan kan er altijd wat geknabbeld worden, mits er uiteraard ook wat mooi schoon stro in de stal ligt. Een paard op houtvezel of vlas heeft wanneer het hooi op is niets meer te eten. Hier zijn andere oplossingen voor! Verdeel het hooi overdag in meer maar kleiner porties zodat je de laatste voerbeurt ’s avonds wat meer kan voeren en je paard langer bezig is. Door ’s avonds later en ’s ochtend vroeger ruwvoer te voeren verlaag je uiteraard ook het aantal uren dat een paard zonder ruwvoer staat.

Slowfeeder


De laatste voerbeurt van de dag kun je er ook voor kiezen het ruwvoer in een slowfeeder te voeren. Kies een slowfeeder met kleine mazen waardoor het paard kleine plukjes tegelijk eet en lang over zijn portie doet. De laatste optie is om naast het hooi of voordroog een plak stro te voeren. Uiteraard begint je paard aan het hooi of voordroog maar kan daarna nog wat knabbelen aan het stro. Stro heeft als voordeel dat het veel structuur bevat, dus erg goed voor het verteringsstelsel. Het bevat erg weinig calorieën, je paard wordt er dus niet dik van. Laat een paard wat nooit stro eet langzaam aan stro wennen, de darmen moeten wennen aan de structuur. Voer stro altijd samen met hooi of voordroog en nooit op een lege maag!”

“Ik geef de pen door aan Amanda Olthof, zadelmaakster bij Hollander zadelmakerij.”
20150530_114352