-

Tip Bas Steltenpool: problemen oplossen is teamwork

Frank Sorge
2014-04-25 12.17.40

Bas Steltenpool

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dierenarts Bas Steltenpool.

“Problemen oplossen is teamwork! Of je nu een recreatiepaard hebt of een top wedstrijddier: ziekte of blessures komen we helaas allemaal af en toe tegen. Sommige problemen zijn snel en makkelijk te verhelpen, bij andere problemen kan dat veel langer duren. Er zijn twee dingen die ik iedere eigenaar van een viervoeter mee wil geven bij het omgaan met problemen bij je dier.

Moeder natuur

Allereerst; laat je paard vooral ook paard zijn. Hem te veel als mens behandelen is niet goed en kan zelfs een vlot herstel in de weg staan. Bij blessures heeft moeder natuur veel zaken prima geregeld. Heb het geduld om herstelprocessen hun werk te laten doen, nadat er een goede diagnose is gesteld. Ondersteun dit met deskundige begeleiding en laat je paard zoveel mogelijk vrij in zijn normale gedrag. Helaas kom ik nog te vaak tegen dat in de drang om het allemaal goed te willen doen, maar vooral omdat het niet snel genoeg gaat, men zonder overleg allemaal andere ad hoc oplossingen gaat zoeken. Meestal leidt dit tot vertraging in het oplossen van het probleem.

Door de bomen het bos niet meer zien

Dat brengt me bij het tweede punt. Er is enorm veel kennis in Nederland beschikbaar op paardengebied. Veel mensen bieden hun diensten aan. Dierenartsen, dierenklinieken, specialisten, laboratoria, instructeurs, hoefsmeden, tandartsen, zadelpassers, paardenfluisteraars, osteopaten, gedragsspecialisten, chiropractors, stamboeken, fysiotherapeuten, adviesbureaus etc. Door de bomen is vaak het bos niet meer te zien. In de zoektocht naar een oplossing voor een probleem (of dat nu rijtechnisch of medisch/veterinair van aard is) zie ik vaak mensen vol goede bedoelingen zwalken van de ene ‘probleemoplosser’ naar de andere. Resultaat is meestal dat er veel gebeurt, maar weinig resultaat geboekt wordt. Helaas is het nog maar al te vaak zo dat als je enige gereedschap een hamer is, alle problemen spijkers zijn…

Advies

Zoek iemand in de buurt die jou en je paard goed kent. Die weet wat je doelen zijn en belangstelling heeft voor jou en je paard. Iemand met het nodige ‘paardenverstand’ en die een goed netwerk heeft. Iemand waar jij vertrouwen in hebt. Voor veterinaire zaken kan dat je dierenarts zijn, voor rijtechnische problemen bijvoorbeeld je instructeur. Heb je een probleem, zet dan met deze persoon een koers uit om tot een oplossing te komen. Laat je door deze figuur adviseren om tot een voor jou en je paard zo goed mogelijke oplossing te komen. Jij en je paard, daar gaat het om! Dat voorkomt zwalken.

Probeer niet zelf het wiel uit te vinden

Niemand heeft alle kennis zelf in huis, maar een goede dierenarts kan wel het totaalplaatje zien van jouw paard en je indien nodig doorverwijzen naar de passende specialist. Hetzelfde gaat op voor een goede instructeur. Dus bij problemen: probeer niet zelf het wiel uit te vinden, maar maak samen met een deskundige in wie jij vertrouwen hebt een plan van aanpak. Laat hem de sleutel zijn tot ‘je eigen team’ van begeleiders en de oplossing van je probleem.”“Ik geef de pen aan Fenna Elzinga van Lelymare Horses.”

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!