-

Stap voor stap je droom verwezenlijken

Droom, TOMS PLAN Frank Sorge

Je hebt een droom of een wens, maar je weet niet hoe of het lukt niet om deze te verwezenlijken. De valkuil? Te snel of teveel ineens willen bereiken. “Je moet in kleine stapjes denken”, legt Nicolette Bleiji-Oostdijk uit. Ze is trainer van paard en ruiter bij stal Oudesluis en bedacht TOMS Plan om mensen te helpen hun doelen te bereiken.

“Iemand kwam bij mij en wilde in twaalf weken meer ontspannen op zijn paard zitten, zijn paard rechtgericht hebben en meer tempocontrole hebben. Nou, dan moet je wel van goeden huize komen wil je dat zo snel voor elkaar krijgen”, zegt Nicolette Bleiji-Oostdijk. “Je moet kiezen waar je als eerste aan wil werken.”

Kies subdoelen

Natuurlijk mag je dromen van een veel groter doel, bijvoorbeeld Grand Prix halen. Maar op de weg daar naartoe zijn heel veel blokkades en frustraties. Daarom moet je volgens Nicolette eerst kleiner leren denken en subdoelen kiezen die je sneller kunt bereiken.Kleine successen

“Als je in kleine stapjes werkt en kleine doelen stelt, kun je ook eerder kleine successen behalen”, zegt Nicolette. En die kleine successen, daar worden mensen blij van. Die motiveren om verder te gaan, op weg naar het grotere doel.

‘Als je in kleine stapjes werkt en kleine doelen stelt, kun je ook eerder kleine successen behalen’

Gedragscentrum

“Ik ben van oorsprong maatschappelijk werkster en zag een keer een clinic van Annemarie van der Toorn. Ik was daar zo door geboeid, dat ik mij er verder in ben gaan verdiepen en uiteindelijk heb ik de opleiding bij haar gevolgd tot instructeur paard en gedrag. Omdat ik heb gemerkt dat ik bij het trainen van paarden het ook prettig vind om mensen te coachen, ben ik me daar verder in gaan ontwikkelen tot gedragstrainer voor paard en ruiter. We zijn nu zelfs zo ver dat we bezig zijn met het oprichten van Gedragscentrum Zeeland”, aldus Nicolette.

Werkboek

Met TOMS Plan, dat staat voor Training Op Maat volgens een Specifiek Plan word je geholpen om in stapjes je doelen te bereiken. De training bestaat uit theorie, met behulp van een door Nicolette geschreven werkboek, en praktijkopdrachten.

Angst

Je hoeft geen groot probleem te hebben om met het plan aan de slag te gaan. Zoals gezegd kun je dromen of wensen hebben, maar die wens kan ook zijn dat je over je angst heen wil komen. Ook bij het werken aan angst, speelt het nemen van kleine stapjes een grote rol, zegt Nicolette.

Leidraad

“Als iemand bang is geworden om op zijn paard te rijden, kan alleen even opstappen een paar seconden blijven zitten en weer afstappen al een hele grote overwinning zijn. Daarmee kun je iemand zijn hele dag goed maken. TOMS Plan is een leidraad om mensen mee op pad te nemen op weg naar hun doel. En dat kan iedereen zijn die aan de slag wil met zijn paard. Of dat nou op recreatief- of sportniveau is of voor het volgen van een revalidatieproces. Er is zelfs een amazone die al op hoog niveau rijdt, gestart met TOMS Plan. Zij heeft als doel Grand Prix rijden.”

Zelfkennis

Nicolette vertelt dat haar aanpak eigenlijk niets nieuws is. Ze put uit haar ervaring uit het verleden en heeft kennis en theorieën die voorhanden waren verzameld. Zo gaat haar aanpak dieper dan alleen een stappenplan bedenken. Voordat je aan de slag gaat, moet je ook kennis over jezelf hebben. Want wie ben jij? Waar ben je goed in en waar ben je minder goed in? Waar gaat het mis als je aan je doel gaat werken? Nicolette legt uit dat je bereid moet zijn om te veranderen. Daarom wordt in TOMS Plan ook aandacht besteed aan de vraag wat iemand wil veranderen. En wat er gebeurt als hij of zij niet verandert.

Begeleiding naar je droom

De deelnemers aan het plan krijgen begeleiding van Nicolette en ze bekijkt ook met hen samen welke instructeur ze verder kan helpen om hun doel of droom te bereiken. Het traject van TOMS Plan duurt twaalf weken. In de tussentijd kijk je steeds waar je staat, of je op de goede weg bent of misschien wel dingen moet veranderen. Ben je klaar en heb je je doel behaald, dan kun je een nieuw doel bedenken. Als je dat vervolgens weer stap voor stap aanpakt, kom je steeds dichter bij je einddoel.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant