-

Signalen dat je paard ongehoorzaam wordt

Frank Sorge

Een paard train je niet alleen tijdens het rijden of grondwerken, maar elke keer dat je met hem omgaat. Sterker nog, die alledaagse omgang tijdens het leiden, poetsen en opzadelen kan een groot effect hebben op je training onder het zadel of aan de longeerlijn. Herken je de volgende situaties? Dan wordt het tijd om aan de gehoorzaamheid van je paard te werken.

Eten wanneer hij wil

De situatie: Je leidt je paard door de stal, over het erf of langs de weg. Om de haverklap duikt hij met zijn hoofd naar beneden om gras te eten of een pluk hooi mee te pikken. Je trekt aan het halstertouw om zijn hoofd weer omhoog te krijgen en uiteindelijk lukt dat ook, maar een paar passen verder gebeurt precies hetzelfde. Misschien laat je hem zelfs een paar happen grazen als tussendoortje omdat je moe wordt van het touwtrekken.

Wat je paard denkt: In de kudde bepaalt het dominantste paard wanneer er gegeten en gedronken wordt. Deze leider eet en drinkt als eerste. Op het moment dat jouw paard zelf beslist dat het tijd is voor een hap gras en het halstertouw uit je handen rukt, is hij de baas.

Hoe dit kan leiden tot grotere problemen: Als je paard mag eten wanneer hij wil, verliest hij respect voor je autoriteit. Wanneer hij beseft dat hij controle heeft over jouw acties, zal hij dat meer en meer gaan gebruiken om zijn zin te krijgen.

Plan van aanpak: Word zelf de baas over de voedselvoorraad. Je paard mag geen eten pikken als je hem aan het halster leidt, een snoepje pas aanpakken als jij zegt dat het mag, en pas met zijn neus in de bak met voer duiken als jij die op de vaste plek voor hem hebt neergezet.

Stilstaan op ‘ongeveer’ de plek die jij aangaf

De situatie: Je paard moet stil blijven staan op de poetsplaats terwijl je bezig bent, of terwijl de veearts of hoefsmid bezig is. Je paard probeert steeds kleine pasjes opzij of naar voren te zetten of om te draaien  Jij bent allang tevreden dat hij ongeveer op de plaats staat waar je hem wilt hebben. Goed, hij is een paar meter opgeschoven en staat bijna in je poetskist, maar dan schuif je die toch weer wat verder op?

Wat je paard denkt: Je paard vindt stilstaan helemaal niet zo belangrijk en zoekt een manier om weg te komen. Die wei met kuddegenoten of stal vol eten zien eruit als betere plaatsen om te zijn dan deze lege poetsplaats. Blijkbaar mag hij staan waar hij wil, want als hij opzij stapt krijgt hij nauwelijks een reactie.

Hoe dit kan leiden tot grotere problemen: Een dier van honderden kilo’s dat zomaar kan gaan en staan waar hij wil, kan je in het gunstigste geval een paar blauwe tenen opleveren.

Plan van aanpak: Ook als je paard vaststaat tijdens het poetsen, moet hij zijn aandacht bij jou hebben en niet bij zijn vrienden in de wei.Maak het stilstaan een opdracht voor je paard, waarbij goed bedrag wordt beloond. Als hij alert op jouw aanwijzingen is, zal hij meteen reageren bij opdrachten als ‘voetje’ en ‘om’.

Zomaar weglopen

De situatie: Je zwaait je been over het zadel en nog vóór je goed en wel zit, stapt je paard al weg. Gelukkig wilde je toch al aanstappen, en hij is in ieder geval lekker voorwaarts.

Wat je paard denkt: Je paard is de leider, want hij beslist wanneer jullie vertrekken of stilstaan.

Hoe dit kan leiden tot grotere problemen: Als je paard niet per se hoeft te wachten tot je zit, zal hij dat steeds minder doen. Op een gegeven moment kun je misschien helemaal niet meer zonder hulp opstijgen omdat je paard niet stil blijft staan.

Plan van aanpak: Net als het stilstaan op de poetsplaats, maak je het stilstaan bij het opstijgen een opdracht. Beloon je paard wanneer hij braaf wacht tot je zit. Vraag iemand om bij het hoofd van je paard te staan om hem tegen te kunnen houden als hij toch aanstapt.

Uitwijken om een obstakel of iets engs te vermijden

De situatie: Je rijdt in een rechte lijn door de bak. Je paard ziet iets spannends aan de muur of op de hoefslag en gaat scheef lopen, wijken of zelfs wegspringen om het te vermijden. Dit gebeurt meerdere keren, en telkens stuur je hem weer terug op de hoefslag als het ‘gevaar’ geweken is.

Wat je paard denkt: Je paard denkt dat hij een compromis met je gesloten heeft. Elke ronde mag hij een aantal passen zelf kiezen welke kant hij opgaat. Misschien mag hij de volgende ronde zelfs wat meer passen zijn eigen weg gaan!

Hoe dit kan leiden tot grotere problemen: Als je paard het gevoel krijgt dat hij tijdens het rijden iets te vertellen heeft over de richting die jullie opgaan, zal hij ook gaan proberen het tempo te bepalen. Als je niet ingrijpt, is de kans aanzienlijk dat je binnenkort op een vrijwel stuurloos paard kriskras door de bak rent.

Plan van aanpak: Paarden zijn vluchtdieren, dus het is begrijpelijk als je paard niet langs bepaalde ‘spannende’ plekken in de bak durft te lopen. Toch moet hij leren te vertrouwen op jouw leiderschap: als jij hem laat merken dat er niets gebeurt als hij langs die enge vlag aan de muur loopt, zal hij er vanzelf aan wennen. Stuur hem dus gewoon de enge hoek door alsof er niets aan de hand is en geef extra opdrachten (overgangen, schakelingen) om de aandacht bij jouw hulpen te houden. Door je paard bij elke schrikreactie gerust te stellen door een klopje op de hals, loop je risico dat je paard jouw geruststellingen gaat zien als een beloning voor de schrikreactie.

Bron: HorseChannel

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant