-

Scheefheid herkennen & oplossen

Janneke Razenberg

Of je nu alleen buitenrijdt of op Grand Prix-niveau traint: een veelvoorkomend en bovenal onnodig probleem voor ruiters van ieder niveau, is dat het zadel scheef zakt naar één kant. “Scheef zitten kan meerdere oorzaken hebben: de ruiter kan scheef zijn, het zadel kan scheef zijn, de scheefheid van het paard, of een combinatie van die drie punten”, weet Mireille den Hoed van TAKT Academy. Je lees het hele artikel nu in de minigids van Bit.

Waarom is scheef zitten een probleem?

“Stel jezelf maar eens de vraag: hoe loop jij als je een zware zak voer op je rechterschouder draagt? Waarschijnlijk til je jouw rechterschouder op, waardoor je rechterzijde langer wordt. Daarentegen knikt je linkerzijde in en die wordt dus korter. Ditzelfde doet het paard onder jouw gewicht. Je kunt je inbeelden dat wanneer je niets aan dit probleem doet, dit verregaande gevolgen kan hebben”, weet Mireille den Hoed.

“Als jij niet recht op de rug van je paard zit of het zadel ligt scheef, dan kan het paard zich fysiek niet ontspannen. Nageeflijkheid is dus niet mogelijk zolang het zadel niet recht op de rug ligt. Erger nog, een paard moet enorm compenseren voor zijn scheef zittende zadel en ruiter. Compensatie zorgt per definitie voor blessures.”Wat gaat er mis?

“Ieder paard is scheef: een paard is links- of rechtsgebogen, maar kan ook een ‘S-curve’ hebben. Een linksgebogen paard herken je onder meer aan de sterkere rugspieren aan de linkerzijde, een hogere linkerheup, een staart die naar links wordt gedragen, een sterk ontwikkelde rechterschouder en een plattere rechtervoorhoef. Uiteraard zie je niet ieder kenmerk bij ieder paard even duidelijk, maar over het algemeen zijn deze vijf kenmerken typerend. En voor een rechtsgebogen paard gelden de fysieke kenmerken uiteraard precies andersom”, legt Mireille uit. “Uit onderzoek blijkt dat het verschil van gewicht tussen het linker- en rechtervoorbeen, zelfs zonder ruiter op de rug, enorm kan zijn: tot maar liefst 160 kilo! Je kunt wel nagaan hoe ongelijk deze belasting wordt als je daar het gewicht van de ruiter nog eens bij optelt.”

“Een linksgebogen paard zal door zijn voorkeursbuiging aan de linkerkant van zijn lichaam korte, sterke en stijve spieren hebben en aan de rechterkant lange, slappe en soepele spieren. Wanneer je op dit linksgebogen paard gaat rijden zal het zadel, onder meer omdat het paard aan de lange kant minder ontwikkeld is, naar rechts zakken. Hierdoor kom je vervolgens als ruiter ook op die lange, bolle rechterkant te zitten. Ook een paard dat alleen in het bos wordt gereden is links- of rechtsgebogen. Hierdoor kom je als ruiter, zelfs wanneer je alleen maar rechtuit rijdt, scheef te zitten. Het effect wordt vergroot als je in een rijbak rijdt. Het scheef zitten is dan vooral een probleem als je op de holle kant rijdt. De holle kant is bij een linksgebogen paard als je linksom gaat en bij een rechtsgebogen paard rechtsom.”

Lees het gehele artikel nu in onze minigids Herkennen & voorkomen van compensatie. Je bestelt ‘m hier!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant