-

Ruitervitaliteit voor iedereen

Arnd Bronkhorst

Gelukkig zien steeds meer ruiters het nut in van trainen naast het paard. Ook de vraag naar goede coaches neemt snel toe. Sommige ruiters hebben nog wel een verkeerd beeld van de trainingen die zij naast het paard zouden moeten doen om hun prestaties te verbeteren. Dit houdt mensen soms tegen om contact op te nemen met een coach. Lees meer over ruitercoaching.

Lichte Tour- en Para amazone Cleo van Gorkom is een van de eerste Ruitervitaal coaches van Nederland. Vanuit haar bedrijf Equestrian Fit Coach begeleidt ze ruiters met oefeningen naast het paard om zo de prestaties mét het paard te verbeteren.

Kracht & coördinatie

Omdat Cleo door een hersenverlamming een verschil in kracht en coördinatie heeft tussen links en rechts, weet zij als geen ander hoe belangrijk het kan zijn om oefeningen naast het paard te doen. Cleo: “Vroeger heb ik heel veel zitlessen gevolgd om mijn houding te verbeteren, maar echt beter werd het niet en eerlijk gezegd vond ik het frustrerend worden. Zo’n tien jaar geleden ging ik voor iets anders naar de fysiotherapeut en hij stelde voor om ruitergerichte oefeningen te gaan doen. Al snel merkte ik verbetering in de prestaties met mijn paard omdat onder andere mijn uithoudingsvermogen beter werd. Inmiddels zijn deze oefeningen voor mij niet meer weg te denken uit mijn training!”Opleiding

Het leek Cleo waardevol om met haar opgedane ervaring andere ruiters te helpen bij het verbeteren van hun prestaties. Echter was een passende opleiding vinden niet eenvoudig. Uiteindelijk vond ze de opleiding van One Switch: “Door de Ruitervitaal Coach opleiding kun je een nauwkeurige houdingsanalyse maken en ruiters testen op een aantal specifieke ruitergerichte vaardigheden. Vervolgens leer je daar specifieke oefeningen voor in te zetten om problemen als asymmetrie, een voorovergebogen houding en gebreken in de corestabiliteit en balans te verbeteren. Hiermee kan preventief worden ingespeeld op het (grote) aantal blessures en kan ook de hersteltijd na bijvoorbeeld een val aanzienlijk worden beperkt. Daarnaast komt ook voeding uitgebreid naar voren en besteden we aandacht aan zaken als coaching, arbeidsrustverhouding en het opzetten van een eigen onderneming als Ruitervitaal Coach.”

Waarom is ruiterfitheid zo belangrijk?

“Ruiters stellen wel eens de vraag hoe het kan dat oefeningen naast het paard (zoveel) effect kunnen hebben voor de prestaties met je paard. Dat is goed te verklaren omdat bewegingspatronen en bepaalde voorkeuren die iemand heeft naast het paard ook terug te zien zijn tijdens het paardrijden. Iemand die tijdens een oefening als een sit-up zijn schouders al erg gespannen houdt, doet dat waarschijnlijk ook tijdens het paardrijden. Hetzelfde geldt voor mensen die moeite hebben met goed ademhalen tijdens het doen van oefeningen. Omdat je naast het paard meer tijd hebt om op specifieke spiergroepen te letten zonder invloeden van het paard kun je daar meer gecontroleerd aan werken. “

Tips voor trainers

Cleo geeft aan dat het vooral van belang is dat je als trainer inspeelt op de wensen en behoeften van de ruiter: “Een uur lang cardio is bijvoorbeeld in de meeste gevallen helemaal niet zo relevant voor de training van de gemiddelde ruiter. Ook is het belangrijk om met bepaalde belemmeringen rekening te houden en daar creatief mee om te gaan om iemand toch te helpen met nuttige oefeningen. Cleo heeft wat minder controle over één kant van haar lichaam, waardoor haar coördinatie aan die zijde minder sterk is. Door oefeningen te doen waarbij ze geïsoleerd deze kant moet inzetten, bijvoorbeeld oefeningen op één been of een side plank, kan haar bewuste aansturing aan deze zijde (tot op zekere hoogte) worden verbeterd. Ze kan dan namelijk geen kracht vanuit de goede zijde van haar lichaam halen, waardoor de zwakkere zijde gedwongen wordt om aan het werk te gaan. Ook oefeningen waarbij de bovenkant en onderkant van haar lichaam moeten samenwerken kunnen haar aansturing en fijne motoriek verbeteren. Ten slotte zijn ook oefeningen waarbij haar reactiesnelheid (met name aan de minder sterke zijde) wordt getriggerd goed om te doen, omdat ze dan snel moet reageren op prikkels, wat rechtstreeks in verbinding staat met het opvangen van (onverwachte) bewegingen van het paard. Nu Cleo ook zelf in opleiding tot coach is, kan ze de problemen die zij ervaart bij zichzelf en andere ruiters niet alleen herkennen, maar hier ook oplossingen voor aanreiken vanuit haar eigen ervaring.

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant