-

Rijd slimmer, niet sterker

training Arnd Bronkhorst

Een harmonieus beeld is toch wat we allemaal willen? Heb je wel eens het gevoel dat je op kracht aan het rijden bent? Dat je je paard aan het forceren bent? Probeer dan om slimmer te rijden. Hoe je dat doet legt dressuuramazone Solvej Rob uit.

Balans

“Alles draait om balans”, begint Solvej Rob. “Een paard dat sterk is aan de voorkant, loopt uit balans. Een paard wat scheef is kan niet goed verzamelen. Een paard dat met zijn gewicht voornamelijk op de voorhand loopt, loopt niet alleen meer kans op blessures, maar zoekt ook te veel steun in de hand van de ruiter.”

Vasthouden

“Het is goed om jezelf af te vragen waarom je paard op een bepaalde manier loopt. Weet jij waarom je paard bijvoorbeeld sterker is op de linkerteugel? Soms ben je misschien geneigd om je paard dan vast te houden op die ene teugel. Net even wat langer vasthouden, zodat hij ‘loslaat’. Maar wat gebeurt er als je paard ‘loslaat’? Kortgezegd; niks. Als jij je hand vasthoudt, laat je paard uiteindelijk vast zijn kaak los om van de druk in de mond af te komen. Het heeft echter totaal geen effect op het lichaam van je paard.“Balans ontstaat namelijk niet met kracht en door dingen te forceren. Met forceren gebruik je namelijk de verkeerde spieren. Aan balans sleutelen kost dan misschien veel tijd, geduld, concentratie en zelfreflectie, maar het levert je enorm veel op.”

Tips van Solvej

“Maar hoe leer je je paard dan hoe het anders kan? Met de volgende tips kun je door slim te rijden de balans verbeteren. Zo kun jij het rijden weer simpel houden. Want zoals ik eens las: Horseriding is like farting: if you have to force it, it’s probably shit”, sluit Solvej af.

  • Geef met je hand lucht aan de strakke kant en houd contact op de teugel die flappert.
  • Ontspan je been daar waar je paard steunt. Blijf recht boven je paard zitten, zelfs als je paard over de schouder valt.
  • Werk aan gelijke teugel- en beendruk door de druk te verdelen.
  • Rijd vooruit tot je voorwaartse drang hebt. Vang het tempo pas weer op als je paard uit zichzelf voorwaarts blijft gaan.
  • Vraag je stelling met je binnenhand? Let er dan op dat je buitenhand zacht genoeg is om je paard de ruimte te geven de juiste stelling aan te nemen.
  • Begrenzen tegen de hals is niet hetzelfde als buitenteugel er strak aan houden.
  • De beweging van je paard komt uit het hele lichaam. Blijf je paard goed van achteren naar voren rijden.
  • Geef je paard de ruimte.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant