-

Rechtstellen vs rechtrichtende buigingarbeid, wat is het verschil?

Arnd Bronkhorst

Rechtrichten is een echt modewoord tegenwoordig onder ruiters. En toch is het heel verschillend wat ruiters er precies onder verstaan. Vaak ontdek je dat ze hiermee juist het rechtstellen bedoelen. Andere ruiters die meer Academische Rijkunst georiënteerd zijn, denken hierbij juist aan rechtrichtende buigingsarbeid. Wat wordt er nu écht bedoeld met rechtrichten? Natalie van der Meide vertelt hoe het zit.

Natalie heeft een tijdlang uitsluitend in de lijn van de Academische rijkunst gewerkt. Inmiddels volgt ze alweer enige tijd scholing bij Bastiaan de Recht, via de NCSAH. Ze heeft inmiddels ontdekt dat beide vormen van rechtrichten even belangrijk zijn en allebei met recht rechtrichten genoemd mogen worden. Wel zijn er grote verschillen tussen het reguliere rechtrichten en rechtrichtende buigingsarbeid. En volgens Natalie kan het één niet zonder het ander. Om een duidelijker onderscheid te maken benoemt ze het reguliere rechtrichten liever als rechtstellen.

Rechtrichtende buigingsarbeid

“Bij rechtrichtende buigingsarbeid is in de basis het buigingswerk op de volte. Daar begin je dus mee, op de grond. Dit kun je vervolgens uitbouwen naar de zijgangen. Hiermee kun je het paard in balans brengen vanuit een correct ondertredend binnenachterbeen. Het paard leert zijn balans te vinden vanuit dit binnenachterbeen en je werkt op die manier aan laterale buiging. Wat je veel paarden namelijk ziet doen, is het vinden van balans op de binnenschouder in plaats van middels het binnenachterbeen. Door het in balans brengen kan het paard voorwaarts neerwaarts gaan lopen en zorgt het voor een stuk ontspanning in de bovenlijn.”

“Als je hiermee begint op de cirkel, zal je merken dat beide zijdes van het paard anders aanvoelen. Er is sprake van een diagonale scheefheid. De ene kant op zal hij waarschijnlijk moeilijker inbuigen dan de andere kant. Maar ook kun je te maken krijgen met het willen vertragen of juist versnellen van het paard. Je leert dankzij rechtrichtende buigingsarbeid ook meer over de manier van bewegen van je paard. Je stelt jezelf de vraag: ‘Wat gebeurt er eigenlijk in het lijf en hoe kan ik hem daarbij helpen?’ Die vraag probeer je beantwoord te krijgen. En vervolgens gebruik je deze info om een plan van aanpak te maken.”

Natalie voegt toe: “Ook leer je op deze manier veel over jezelf, want juist op de grond komt tot uiting in hoeverre er sprake is van een samenwerking. Maar ook leer je veel over je eigen lichaamsgebruik. Loop je bijvoorbeeld wel geaard en loop je vanuit je centrum? Het maakt je veel bewuster. Wanneer je handiger bent geworden in het op de grond werken, kun je rechtrichtende buigingsarbeid ook in het zadel toepassen. Maar voordat je hiermee start, is het onder de knie krijgen van het rechtstellen van je paard een logische volgende stap.”

Rechrichten om uit te lijnen (rechtstellen)

“Rechtstellen gebeurt altijd onder het zadel en is gericht op de verticale balans. Verticale balans houdt in dat het paard zijn gewicht gelijkmatig verdeeld heeft over de 2 voorbenen. Naarmate je verder komt in dit proces, komt ook horizontale balans hierbij om de hoek kijken. Ontspanning is in ieder geval ook in het rechtstellen erg belangrijk. Je wilt dat het paard ontspannen over de rug kan lopen. Daarvoor moeten de spieren in de bovenlijn langer worden, terwijl de buikspieren juist verkort moeten worden.”

“Tijdens het rechtstellen houd je je paard rechter, meer voorwaarts en de figuren die je rijdt houd je simpel. Het rijden over de hoefslag is dus de eerste stap. Als je op je paard zit, is de kans namelijk groot dat jij je paard in de weg zit. De aandacht moet dus verdeeld worden tussen het rechtstellen van je paard en het werken aan jouw eigen houding. Naarmate je steeds meer leert, kun je het rechtstellen ook gebruiken op de volte en voor het rijden van bepaalde figuren.”Natalie adviseert om, als je je hierin wilt verdiepen, een instructeur te vinden die je hierbij kan helpen.

Lees ook: Zo start je met het trainen van de lengtebuiging

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!