-

Rechtrichten van je paard

Rechtrichten Arnd Bronkhorst

“Je paard is scheef, maar weet je of hij links- of rechtsgebogen is? Dat is belangrijk om te weten als je begint met rechtrichten,” begint Milou Faber van Trainingsstal Faber. Maar wat is rechtrichten precies en hoe doe je dat?

Natuurlijke scheefheid

“Ieder paard heeft vanaf de geboorte een voorkeurskant die in de loop der jaren wordt ontwikkeld. Je ziet dat bijvoorbeeld al een voorkeurshouding bij het grazen of spelen in de wei. Dat is de natuurlijke scheefheid van het paard”, begint Milou Faber. Je kunt het vergelijken met jezelf. Bijna iedereen is links- of rechtshandig, bij een paard is dit net zo. Maar herken jij de natuurlijke scheefheid van je paard?

“Het paard geeft een voorkeur voor links of rechts aan door één kant meer te belasten dan de andere kant. Dit ga je op den duur zien in de bespiering, hoeven of het bekken. Vervolgens kan dit gaan leiden tot blessures, slijtage of gedragsproblemen. Het is dus belangrijk dat we aan de slag gaan met deze natuurlijk scheefheid.”

Aan de slag

“We willen ons paard rechtrichten zodat hij ons goed kan dragen en zijn spieren op de juiste manier ontwikkelt. Daarmee kunnen we blessures voorkomen en samen meer plezier hebben in de training. Om het paard te kunnen rechtrichten moeten we dus eerst weten of het paard links- of rechtsgebogen is. We willen namelijk de korte en stijve spieren langer en soepeler maken en de lange en slappe spieren sterker maken. Daarbij is het eerste doel om de ruiter recht en in het midden op de rug van het paard te krijgen. De meeste paarden zetten hun ruiter vaak op hun lange en slap bespierde zijde.”

Maar bij rechtrichten komt meer kijken dan alleen goed rechtuit rijden en je paard aan beide kanten goed leren buigen. Naast het corrigeren van de scheefheid beginnen we ook altijd met voorwaarts rijden. Milou: “Ik vergelijk het vaak met fietsen, als je heel langzaam fiets is het veel moeilijker om rechtuit te fietsen dan dat je wat harder gaat. Ik vind het dus belangrijk dat we het paard ook in het begin stadium gelijk voorwaarts kunnen rijden.”

Hoe herken je de voorkeurskant van je paard?

Een linksgebogen paard laat zich gemakkelijker inbuigen naar links. In de meeste gevallen gaat het linksgebogen paard meer steun zoeken op de rechterteugel. Het paard heeft moeite met buiging naar rechts en gaat daarom vaak in de rechter wendingen op de binnenschouder vallen, in plaats van buigen. Hij draagt hierbij dan ook niet voldoende op het binnenachterbeen en zet zijn rechterachterbeen vaak buiten de massa. Het zadel zakt in dit geval vaak naar rechts. Bij een rechtsgebogen paard zijn deze herkenningen net andersom. Milou: “Daarbij wil ik wel zeggen dat dit geen standaard verhaal is. Ieder paard is uniek en vaak is het niet zo’n standaard verhaal zoals ik dat nu schets. Je moet dus altijd ieder paard op zich bekijken.”Linksgebogen paard Rechtsgebogen paard
Linkerzijde is vaak hol Rechterzijde is vaak hol
Links kort en sterk bespierd Rechts kort en sterk bespierd
Sterker linkerachterbeen Sterker rechterachterbeen
Linkerheup vaak hoger Rechterheup vaak hoger
Rechtervoorbeen draagt meer gewicht Linkervoorbeen draagt meer gewicht

Hoe begin je met rechtrichten van je paard?

Nu je weet wat de voorkeurskant van je paard is kun je hem op de juiste manier gaan corrigeren:

Stap 1: Zit je vaak scheef op de rug van je paard? Dan is het eerste doel om weer in het midden van je paard te komen. Dit kan door bijvoorbeeld contrastelling aan te nemen of slangenvoltes te rijden. Zolang je scheef zit is het voor je paard onmogelijk om te ontspannen.

Stap 2: Vervolgens gaan we zorgen dat het paard recht blijft op de rechte lijn. We kijken hierbij naar de beenzetting van het paard en rijden altijd op de binnenhoefslag. Tevens is het belangrijk dat het paard een actief arbeidstempo behoudt.

Stap 3: Als het paard de juiste balans heeft op de rechte lijnen kunnen we werken aan de buiging. Dit kan door bijvoorbeeld ronde en/of vierkante voltes te rijden. Hierbij is weer de beenzetting belangrijk, maar ook de stelling en buiging in het lichaam ten opzichte van de volte die we rijden. Je rijdt bijvoorbeeld op de linkerhand op de volte. Belangrijk is dat de volte perfect rond wordt gereden in de juiste stelling en buiging, om het op de schouder vallen te voorkomen. Als het paard de cirkel verkleint, sturen we hem weer naar buiten om de cirkel weer te vergroten. Daarna wordt terug de juiste stelling aangenomen.

Wanneer het rechtsgebogen paard op de volte links de kans krijgt naar buiten te kijken, zal hij waarschijnlijk op de binnenschouder vallen. Het gevolg daarvan is dat er meer spanning op de binnenteugel komt en het paard meer gewicht heeft op de binnenschouder. Hier ligt de grootste oorzaak om een kreupel paard te krijgen.

Een rechtgericht paard kan in beide richtingen gelijkmatig buigen, in een correct nageeflijke houding, met een gelijke aanleuning, onder een ruiter die recht op het paard zit en correct in balans rijdt. Is je paard erg scheef dan raden we je aan om hier professionele hulp bij te zoeken!

Tips & tricks voor je eigen balans

  • Naast het rechtrichten van je paard speel je natuurlijk zelf ook een grote rol in de scheefheid van je paard. Zorg dus dat je zelf ook recht en in balans op je paard zit. Een paar leuke tips die je helpen om beter in balans op je paard te zitten: Wees in balans. Dit kun je oefenen door het sta-sta-zit systeem van lichtrijden. Dat wil zeggen dat je twee keer blijft staan en 1 keer gaat zitten in het lichtrijden. Als je dit kunt zit je mooi in balans. Grote kans dat je dit eerst even moet oefenen. 😉
  • Kijk voor je uit. Als je naar beneden kijkt verstoor je je eigen evenwicht, maar belemmer je ook het paard om rechtgericht en voorwaarts te gaan.
  • Check of je hoofd, schouders, heupen en hakken op één lijn recht onder elkaar staan. Heb je geen spiegel, dan kun je een lange dressuurzweep langs je lichaam houden om te checken of alles recht onder elkaar zit.

“Een goede houding en zit is het fundament waarop heel de rijkunst rust,” sluit Milou af.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!