Rafael Soto
Rafael Soto

Rafael Soto leert nog elke dag

Nieuws

Rafael Soto, de Spaanse dressuurruiter die eeuwige roem vergaarde met zijn Andalusische schimmelhengst Invasor en tegenwoordig de wereld over reist als toptrainer, was onlangs even in Nederland. Hoewel de meeste paardenliefhebbers hem kennen als grootheid op het gebied van klassieke africhting en barokke paarden, kunnen ook ruiters met warmbloeden nog veel van hem leren.


Soto gaf in april een weekend lang clinics op Stal Paradiso van PRE-liefhebber en amazone Ellen Schuthof. Bit sprak de charmante Spanjaard daar over de verschillen tussen barokke en warmbloedpaarden, zijn wijze van trainen, zijn legendarische optredens met Invasor en hoe hij zijn succes verklaart.

Soto: “Om een groot ruiter te worden is geduld en zelfbeheersing heel belangrijk. Dat is niet makkelijk, toen ik jonger was had ik er best vaak moeite mee, maar het gaat steeds beter. Heel belangrijk is het psychologische deel: kruip in het hoofd van je paard en probeer te begrijpen waarom hij doet wat hij doet en wat hij denkt. Kijk in zijn ogen en naar zijn gezichtsuitdrukking. Wat zie je en wat gebeurt daarbinnen? Veel mensen begrijpen en kunnen dat niet. Ik kijk een paard in de ogen en zie wat hij denkt. Hoe ik dat kan? De paarden leren het me. Uiteindelijk is het niet zo dat jij het paard dingen leert, het paard leert jou dingen. Daarvoor moet je veel met paarden omgaan en er veel trainen. Toen ik zes jaar oud was reed ik al piaffe en heb dat sindsdien op honderden verschillende paarden gedaan. Nog steeds rijd ik acht tot tien paarden per dag, veel op Grand Prix-niveau. Daar krijg je ervaring van. Dat is het verschil tussen een professional of een amateur die elke dag op hetzelfde paard zit. Maar er is ook een grote overeenkomst: we leren elke dag bij, of je nu professioneel bezig bent of voor de lol. Ook ik leer nog elke dag, daarmee ben je nooit klaar.”

Stop!


Eén van de belangrijkste rijtechnische adviezen die Rafael Soto kan geven, is op tijd stoppen met trainen. Dat klinkt simpel en eigenlijk is het dat ook. De meester legt uit: “Veel ruiters herhalen veel te vaak dezelfde dingen. Ze denken dat bijvoorbeeld een oefening als schouderbinnenwaarts beter wordt door hem talloze keren opnieuw te rijden. Dat is niet zo, eerder tegenovergesteld. Als een paard eenmaal snapt wat de bedoeling is, hoef je een oefening niet talloze keren te herhalen, daardoor raakt hij alleen maar verveeld. Het psychologische aspect is hier ook weer heel belangrijk: je wilt graag een happy horse onder het zadel. De beste manier om dat te bereiken, is om de training leuk en positief te houden. Het moment dat hij doet wat je vraagt, is dus een goed moment om met de training te stoppen. Dat positieve moment blijft hangen bij hem en hij zal morgen weer met plezier voor je aan het werk gaan. En dat is precies wat willen.”

Lees het volledige artikel in Bit 226. Deze editie ligt vanaf vrijdag 22 mei in de winkel en is ook online te bestellen.


 
Rafael Soto