-

Potjestraining met je paard

Arnd Bronkhorst

Bij potjestraining denk je misschien aan zindelijkheidstraining, zoals bij peuters. Maar dan voor je paard? Helaas, zindelijk kunnen we onze lievelingen niet maken. Toch zijn precies die potjes voor peuters heel handig als je een paard hebt. Waarvoor? Dat lees je hier.

Wellicht heb je wel eens in de rij voor de kassa gestaan bij een babywinkel of een grote bekende woonwinkel en kocht degene voor je een hele stapel felgroen gekleurde potjes. Grote kans dat dat een paardenvrouw of -man was! Ze zijn namelijk ideaal om te gebruiken bij de training van je paard. Bovendien ze zijn stapelbaar, licht van gewicht, weersbestendig en ook nog eens fijn voor je portemonnee. Zeven oefeningen die je met deze potjes kunt doen.

Oefening 1: cavaletti

Leg drie of vier balken op de grond op gelijke afstand van elkaar en zet onder beide uiteinden van elke balk een potje. De balken blijven perfect liggen in de halfronde opening aan de zijkanten van het potje. Ja, precies, waar de beentjes van de peuter doorgaans zitten. Zo maak je op een goedkope en eenvoudige manier een rijtje cavaletti. Leg de balkjes bij stap op 0,80 – 0,90 m. en bij draf op 1,20 – 1,50 m van elkaar, uitgaande van een D/E-pony of paard.

Oefening 2: door de hoeken rijden

Zet in elke hoek van de rijbaan op de binnenhoefslag een potje op een zodanige positie dat je telkens goed de hoek moet inrijden als je er omheen rijdt. De hoeken afsnijden is dan al gauw verleden tijd.

Oefening 3: ronde voltes en rechte lijnen

Zet rondom X vier potjes; twee aan beide kanten van de AC-lijn rechts van X en twee aan beide kanten van de AC-lijn links van X, zodat je er met je paard precies tussendoor kunt. Rijd nu een volte bij A of C en zorg dat je netjes op X tussen de potjes door rijdt. Ook als je afwendt bij A, C, B of E rijd je precies tussen de potjes door. Gaat dit goed, probeer dan eens precies tussen de potjes halt te houden.   

Oefening 4: voltes 10 meter

Zet potjes op D en/of G en X. Rijd rond de potjes voltes van 10 meter. Focus daarbij op het potje in het midden. Je zult zien dat je voltes nu veel gelijkmatiger worden.

Oefening 5: slalom

Zet vier of vijf potjes langs de lange zijde in een rechte lijn circa vijf meter uit elkaar. Verder uit elkaar kan ook, dan wordt de oefening makkelijker. Wend nu in stap af richting de lijn met potjes en slalom tussen de potjes door. Probeer je hulpen zo licht mogelijk te houden en zorg steeds voor de juiste stelling en buiging. Gaat dit goed, probeer het dan in draf. Lukt dit ook, zet dan twee van de potjes een aantal meter opzij richting de AC-lijn. Nu kun je een grotere slalom rijden. Rijd eerst om een potje aan de buitenkant, vervolgens om een potje aan de binnenkant van de bak, als een soort slangenvolte. Blijf goed op de juiste stelling en buiging letten en laat je paard tussendoor telkens goed rechtuit lopen.

Oefening 6: klavertje drie

Zet drie potjes in een driehoek ergens in het midden van de bak, op (minimaal) zes meter van elkaar vandaan (hoe verder uit elkaar hoe makkelijker de oefening). Rijd om een van de potjes een mooie ronde volte van zes meter en zorg dat je het potje waar je omheen rijdt precies in het midden houdt (zie de blauwe lijn met nr 1 in het voorbeeld). Zorg dat je na de eerste volte precies tussen het eerste potje en het volgende doorrijdt en stel je paard dan om, om vervolgens weer een nette volte van 6 meter om het volgende potje te rijden (zie de rode lijn met nr 2 in het voorbeeld). Wend weer de andere kant op en rijd een volte om het derde potje (de gele lijn met nr 3). Verander van hand en doe de oefening opnieuw. Je zult zien dat je paard hier heel soepel van wordt.

Oefening 7: potjesparcours

Zet een flink aantal potjes op willekeurige plekken in de bak. Het maakt niet uit waar, loop gewoon voordat je gaat rijden door de bak en zet hier en daar een potje neer. Spreek nu met jezelf af dat je tijdens het rijden de hoefslag niet mag volgen. Rijd zo veel mogelijk kriskras door de bak en gebruik de potjes om precies tussen twee door te rijden, (slangen)voltes en slalommen te rijden, om precies naast een potje halt te houden etc. Wees creatief en: have fun!

Voorbeeld van een potjesparcours

Bron: www.bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant