-

Pas op! Verhoogde kans op (wedstrijd)succes en geluk

Arnd Bronkhorst

We kunnen allemaal weleens extra geluk gebruiken bij het behalen van onze doelen. Bij een wedstrijd of een andere spannende uitdaging zetten we alle mogelijke krachten in om succesvol te zijn. Met deze tien tips beweeg je hemel én aarde om het lot in de goede richting te krijgen.

Gelukskleding

Heb jij een geluksrijbroek of een geluksdekje? Schaam je niet. Vele professionele ruiters hebben een favoriete accessoire dat ze dragen omdat ze daarmee eerder succes behaalden. Of het echt geluk brengt of dat je je er zekerder door voelt waardoor het werkt… who cares?

Een praatje met het paard

Van “als je je best doet, krijg je een wortel/vrije dag/nieuwe trailer” tot “als je nu niet je best doet, ga je als frikandel verder” en alles ertussenin, we praten allemaal met ons paard. Hardop, in gedachten of met ons lichaam communiceren we heel wat af. Vaak zonder dat we ons bewust zijn van wat we nu precies overbrengen. Bewuste communicatie en focus op wat je wel wilt, is essentieel. Wanneer je focust op wat je niet wilt, is dat het beeld dat je communiceert aan het paard. Oeps!

Hogere machten

Geef het maar toe, we hebben allemaal wel eens een hulpvraag de hemel in gezonden en het gevoel gehad dat we op onzichtbare maar voelbare wijze werden geholpen. Koester het. Er is meer tussen hemel en aarde.

Rituelen

Denk je bij rituelen aan een paar keer met Indiaanse veren zwaaien? Verrassing! We doen allemaal weleens aan rituelen. Eerst even longeren voordat je gaat rijden of alleen een suikerklontje geven voor een wedstrijd, is ook een ritueel. Zolang het helpt en je het niet overdrijft, is er niks aan de hand.

Assistentie

Achter elke succesvolle combinatie staat een team van specialisten. Natuurlijk verzamel jij ook mensen om je heen die je steunen. Of het nu je vader of partner is die je in alle vroegte naar concours brengt of dat rustgevende stalgenootje dat je soms ergens doorheen helpt. (Tip: vergeet niet ze af en toe te bedanken.)

Juiste omstandigheden creëren

Wil je een succesvolle training of wedstrijd met je paard, dan moet je er ook voor zorgen dat je je paard en jouzelf voorbereidt op succes. Oftewel; creëer de juiste omstandigheden. Wees eerlijk naar je paard en neem de tijd om jullie vorderingen rustig op te bouwen. Als je weet dat je paard niet gemakkelijk in de trailer gaat, ga er dan niet vanuit dat het onder spanning en tijdsdruk wel gebeurt.

Ontspanning

Hou je lichaam en zit ontspannen en wees je bewust van je ademhaling. Hierdoor vergroot je de kans dat het paard naar je blijft luisteren in situaties waarin het onzeker wordt.

Visualisatie

Een beproefde techniek onder vele sporters, waaronder Anky van Grunsven, is visualisatie. Visualiseren kan je inzetten bij de gehele rit of bij losse onderdelen van je training.

‘Toeval’ of ervaring?

Sommige mensen doen waar wij van dromen, ongeacht de omstandigheden en zonder ogenschijnlijke voorbereiding. Is dat toeval? Nee. Bedenk dat succes zelden komt aanwaaien en er veel kennis, ervaring en inzicht achter zit. Bekijk Charlotte Dujardin’s tips om je verder te bekwamen.

Flexibel genieten

Last but not least; geniet! Het gaat om de reis die jullie samen maken, niet om het behalen van de bestemming. Wees flexibel in je doelen en omarm alles wat het omgaan met paarden je te bieden heeft. Geluk zit in het gevoel van verbinding. Die momenten ontstaan vaak juist als we de doelen even opzij leggen en samen ‘niks’ doen. Want zeg eens eerlijk; is het geluid en het beeld van een tevreden knabbelend paard niet eigenlijk wat ons ten diepste gelukkig maakt?

Zit jouw succes- of geluksfactor er niet bij? Deel hem met ons hieronder.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant