-

Paardrijden, ook met handicap

Nicole den Dulk Arnd Bronkhorst

Ook met een handicap, geestelijk of lichamelijk, is paardrijden mogelijk. Maar dat vereist wel wat aanpassingen. Liza Janmaat van Hippisch Centrum de Lange Linschoten geeft uitleg hoe ze dat in de praktijk mogelijk maakt.

Paarden maken mensen gelukkig

Liza Janmaat vertelt: “Het idee achter onze manege is dat we vinden dat we de mensen die wellicht beperkter zijn in hun leven ook iets willen bieden. Het onmogelijke, mogelijk maken. Paarden maken mensen gelukkig en dat gun ik iedereen.” Het doel van de manege is om  de drempel voor iedereen laag te houden, zodat iedereen welkom is om van  de paardensport te genieten.

Paarden

Liza: “Wij gebruiken paarden die nuchter en niet schrikkerig zijn. Daarnaast moeten ze beschikken over een zeer rustig karakter. Vaak zijn dit paarden die laag in het bloed staan.”

Harnachement

De geschikte paarden en het geschikte harnachement zijn nodig om de verschillende handicaps te kunnen stabiliseren. Je kunt hierbij denken aan aangepaste zadels.

Tillift

Om paardrijden mogelijk te maken voor iedereen is in sommige gevallen een tillift nodig. Dit kost veel geld. Mocht je willen bijdragen, kijk dan even op de website van Stichting alle mensen te paard, die Liza in 2017 heeft opgericht.

Deskundigen

Tot slot benadrukt Liza: “Voldoende begeleiding en deskundige instructie, is ook erg belangrijk.” Kijk bijvoorbeeld op de website van de KNHS voor gediplomeerde instructeurs.

Bron: Bitmagazine.nl

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant