160927227_ABFweb
160927227_ABFweb

Paardrijden met ballen

Nieuws

Een nog vrij onbekende maar al succesvol gebleken manier om je houding en zit te verbeteren: het gebruik van Franklin ballen. Instructrice, osteopaat, sportruiter en natuurgeneeskundige voor dieren Yvonne Groven is ervaringsdeskundige op dit gebied en is enthousiast over het grote effect dat het gebruik van Franklin ballen heeft op ruiters.


De Franklin methode is in de paardenwereld nog een relatief onbekend fenomeen, terwijl het daarbuiten al wereldwijd ingezet wordt in de medische wereld. In Zwitserland is deze methode zelfs al erkend door de zorgverzekeraars. Het bestaat al zo’n 23 jaar en is bedacht door Eric Franklin. Het borduurt verder op het feit wat één van de grootste ontdekkingen van de 21e eeuw wordt genoemd: dat de wijze waarop de mens leeft, invloed heeft op het brein dat we ontwikkelen. Wie gebruikmaakt van deze methode, leert om zijn lichaam zo efficiënt mogelijk te laten bewegen, met als doel om dit jong en energiek te houden. Geen wonder dus dat ook in de danswereld de Franklin methode erg succesvol blijkt te zijn. En dan is ook de link naar de dressuur eigenlijk vrij simpel gemaakt. Hier draait het immers ook om het samen leren “dansen”.

Scheefheid en spanning


De Franklin ballen zijn een onderdeel van de bovengenoemde methode. En daar zijn verschillende producten van te vinden. Ze verschillen in grootte, kleur, vorm en vulling. Ze kunnen met lucht of water zijn gevuld. Elk van de ballen heeft zijn eigen gebruiksmogelijkheden. Ze zijn overigens niet speciaal gemaakt voor ruiters. Ze worden ook gebruikt buiten de paardenwereld om. Yvonne is zo’n iemand die regelmatig met deze producten werkt om ruiters te helpen. Ze kwam ermee in aanraking dankzij haar stalruiter Eileen. Yvonne: “Ik ben heel enthousiast over deze methode, omdat het zoveel positieve dingen teweeg brengt, bijvoorbeeld in het geval van een ruiter te paard. Je ziet dan dat het lichaam van de ruiter zijn oorspronkelijke beweeglijkheid terugkrijgt.

Het werkt onder meer goed voor mensen die gespannen op hun paard zitten. Dan gebruik ik soms ook de kleinere balletjes die tussen het zadel en de knieën van de ruiter geplaatst worden. Dit voorkomt het klemmen van de knieën tegen het zadel. Ook gebruik ik ze vaak als de ruiter kampt met scheefheid en moeite heeft met gelijke belasting. Problemen met het bekken zijn hiervan geregeld de oorzaak. Als de ruiter ze tussen het zitvlak van het zadel en hun zitbeenknobbels heeft zitten, dan kan hij niet anders dan meebewegen met de beweging van het paard. Anders stuiter je namelijk alle kanten op of rol je van je paard af.”

Verandering van ruiter en paard


“Het is heel bijzonder, want vaak al na een paar stappen accepteert het lichaam van de ruiter deze beweging en gaat het dan volgen. Direct wanneer je plaatsneemt in het zadel, begin je al met voelen en het ontdekken hoe je zo goed mogelijk mee kunt bewegen. Dat is de kracht van het brein.” Maar niet alleen voor de ruiter blijkt dit haast een wondermiddel te zijn, ook het paard verandert vaak zichtbaar. “Op het moment dat de ruiter beter leert zitten, zal het paard logischerwijs ook beter gaan bewegen. Denk aan het loslaten van de rug en het ontspannen van de hele bovenlijn.

Je kunt met deze Franklin ballen zowel stappen, draven als galopperen. Maar dat is zeker afhankelijk van de ervaring van de ruiter. Normaal begin je logischerwijs eerst in stilstand om vervolgens in stap verder te gaan.

Ben je zelf benieuwd naar het daadwerkelijke effect op de ruiter en het paard?  Bekijk dan eens dit interessante en inspirerende filmpje:

[embed]https://youtu.be/d7W2r2oFvtM[/embed]

Lees ook: Dit gebeurt er met jou en je paard als je psoas vastzit

Bron: Bitmagazine.nl, Franklinmethod.com / Franklin-methode.nl