-

Oefeningen in stap

stap stappen Arnd Bronkhorst

Het is een gang die (waarschijnlijk niet met opzet) vaak vergeten wordt; de stap. Op wedstrijden is dit ook regelmatig terug te zien, helemaal wanneer oefeningen in stap moeilijker worden. Helaas zien we toch vaak paarden die te kort of zelfs lateraal stappen. Maar hoe ziet een goede stap er dan uit? En wat voor oefeningen kun je in stap rijden? Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts geeft een aantal tips.  

Hoe ziet een goede stap er eigenlijk uit? 

“In de stap worden de vier benen van het paard afzonderlijk opgetild en weer neergezet. In ‘vakjargon’ zeggen we ook vaak dat het een ‘viertakt’ gang is of een gang in ‘vier tempi’. Simpel gezegd kan je tot 4 tellen als je meetelt met elke pas die het paard zet. Een goede stap vloeit door het hele lijf van het paard, wat we als jurylid ook wel aanduiden met ‘souplesse’. Bij een goede stap drijft het achterbeen het voorbeen weg, wat wil zeggen dat het voorbeen pas opgetild wordt als het paard zijn achterbeen neerzet. Je ziet dan altijd een duidelijke ‘V’ vorm. We kennen vijf verschillende variaties in stap; de arbeidsstap, de verzamelde stap, de middenstap, de uitgestrekte stap en de vrije stap.”   

Stap als warming-up

“De stap gebruiken voor een goede warming-up is altijd een aanrader. Je maakt daarmee de spieren warm en hebt tijd om je voor te bereiden op alles wat nog komt. Door elke dag de stap te gebruiken als warming-up, zorg je ook dat jouw paard weet wat er komen gaat én vergeet je deze belangrijke gang niet. Je hoeft overigens niet alleen rechtuit te stappen. Begin een paar rondjes aan de lange teugel, pak je paard daarna wat meer op en stap voltes of slangenvoltes. Wanneer je als combinatie al wat verder bent in africhting, kan je ook wijken, schouderbinnenwaarts, schouderbuitenwaarts of travers meenemen.”  

Stretchen en opnemen

“In alle proeven komt verruiming in de stap voor; in de B enkele passen verruimen, in de opvolgende klassen de middenstap en wanneer je in de zwaardere klassen komt, moet je ook een uitgestrekte stap kunnen laten zien. Wat dan belangrijk is, is dat je de bovenlijn van jouw paard kunt verlengen. Dat betekent dat jouw paard van neus tot staat langer kan worden als hij stapt. Een goede oefening in stap is dan ook stretchen en weer oppakken van jouw paard. Begin op een grote volte en laat je paard zijn hals strekken. Niet je teugels losgooien en hopen dat het goed gaat, maar je paard met je zit en been naar je hand toe blijven rijden. Het is fijn wanneer hij daarbij ook zijn passen zoveel verruimt dat hij echt overstapt met het achterbeen. Bij het weer opnemen van de teugels moet jouw paard weer in zijn ‘normale werkhouding’ kunnen komen, wat natuurlijk ook afhankelijk is van zijn leeftijd en jullie niveau.” 

Wijken in stap

”Een fijne oefening tijdens de warming-up, maar ook voor het elastischer maken van jouw paard, is wijken in stap. Overigens is het ook fijn om te wijken in stap als je dit als combinatie voor het eerst doet, want dan heb je meer tijd om aandacht te besteden aan hoe jouw paard zijn voeten neerzet. Begin altijd makkelijk, met een kleine volte die je vergroot door jouw paard voor jouw binnenbeen opzij te zetten. Je kan ook vanaf de tweede hoefslag naar de kant wijken. Zorg ervoor dat je niet teveel stelling neemt en goed kijkt naar waar je naar toe wilt rijden, zo geef je automatisch de juiste zithulpen. Ruiters blijven soms strak vooruit kijken, maar dat hoeft helemaal niet, ook niet in de proef. Kijk gewoon waar je naar toe wilt.  Als je al verder bent, kun je ook gebroken lijntjes wijken óf van hand veranderen over de diagonaal door te wijken.”

Stelling en buiging

“In stap kan je ook goed oefenen met stelling en buiging. Rijd bijvoorbeeld over de hoefslag en vraag stelling naar binnen of buiten aan. Goed om op te letten is dat je jouw hand niet naar je toe haalt, maar altijd van je af houdt bij het vragen van stelling, want anders ben je al snel aan het trekken. Ook wil je bij deze oefening dat jouw paard de rest van zijn lijf gewoon recht op de hoefslag houdt. En wil je het wat moeilijker maken? Stap dan eens op een volte en vraag dan stelling naar buiten, maak je paard weer recht, en vraag dan stelling naar binnen. Zorg dat je op beide kanten, dus linksom en rechtsom, dezelfde dingen van jouw paard vraagt, om zo de spieren zo gelijk mogelijk te ontwikkelen.”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!