-

Neck reining in de praktijk

Neck reining in de praktijk Lonneke Ruesink

Wil jij graag jouw paard verzameld laten lopen met een losse teugel? Probeer dan eens ‘neck reining’. Fenna Elzinga, reiningamazone, legt uit.

“Neck reining betekent dat je stuurt door de teugel tegen de hals te leggen. Bijvoorbeeld als je naar links toe wilt, dan breng je beide handen iets naar links zodat de linkerteugel van de hals afgaat en de rechterteugel tegen de hals aankomt”, legt Fenna Elzinga uit. “Dit doe je zonder teugeldruk op het bit. Als het paard dit in het begin nog niet begrijpt, pak je wel een beetje meer teugels aan, totdat je contact krijg met het bit. Zodra het paard dan naar links gaat, neem je de druk weg. Je leert ze zo stap voor stap om te reageren op de buitenteugel.”

Zonder teugeldruk in balans

“Wat je niet wilt als je enkel met neck reining stuurt, is dat het paard zijn schouder naar binnen laat vallen en niet meer rechtop blijft lopen. Daarom is het belangrijk om het paard te leren dat hij rechtuit en in de bochten zelf rechtop moet blijven lopen. Eigenlijk kom je dan al op het stukje verzameld lopen aan de losse teugel”, vertelt Fenna. “Ga eens gewoon draven en geef je paard teugel en kijk dan eens wat hij doet. Valt hij meteen uit elkaar? Of gaat hij misschien meteen naar links of rechts? Dan is het dus overduidelijk dat jouw paard nog niet zelfstandig zonder teugeldruk in balans kan lopen. Je kan hem dit leren door steeds weer wat teugel te geven en te corrigeren wat hij doet. Dus stel het paard valt uit elkaar, dan pak je hem op en rijd je weer in de verzameling, daarna laat je de teugel weer rustig los. Door dit steeds te herhalen ga je merken dat het paard op een gegeven moment zelf na gaat denken en begrijpt in welke houding hij moet blijven lopen ook als er geen teugeldruk is.”

‘Je kan hem dit leren door steeds weer wat teugel te geven en te corrigeren wat hij doet’

“Gaat dit goed dan kun je verder gaan met het sturen en merk je dat het paard ook daarin zijn eigen balans kiest. Hierbij gebruikt hij ook steeds meer zijn eigen benen, want het paard moet leren om tussen de teugels en je benen te lopen. Door op een gegeven moment je bovenlichaam iets te draaien en daarbij je handen en benen iets mee te nemen, zal je merken dat het paard ook meestuurt”, aldus Fenna.

Aan het been

“In principe kan neck reining met elk type hoofdstel of zadel. Belangrijk is dat je het paard verzameld over zijn rug kan laten lopen. Als je niet weet hoe dit moet of voelt, werk je hier eerst aan samen met je instructeur. Een van de belangrijke aspecten bij het verzamelen is dat je goed met je benen rijdt. Als je namelijk enkel je teugels oppakt, zorg je er alleen nog maar meer voor dat ze op de voorhand gaan lopen en in je hand of het bit gaan hangen.”

Neck reining stap-voor-stap

 

Jong geleerd is oud gedaan

Ook jonge paarden horen op hun eigen benen te lopen, zodat je daarna kan gaan sturen met neck reining. Wanneer een jonge paard goed in balans lopen, start je met het aanleren van de verzameling. Dit gaat meestal vrij eenvoudig, omdat de jonge paarden al een bepaald balans hebben en de verzameling het eigenlijk alleen maar makkelijker voor ze maakt. Tegelijkertijd werken we dan dus ook aan het lopen op een lossere teugel in deze verzameling. Maar dat is natuurlijk niet gedaan in een paar weken tijd”, aldus Fenna.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant