-

Natuurlijke dressuur volgens Karen Rohlf

Terri Miller

De Amerikaanse Karen Rohlf was volkomen gelukkig als dressuuramazone en reed met veel plezier Grand Prix met haar Hannoveraan Vivaldi. Toen Vivaldi’s pensioen naderde, wilde Karen iets nieuws met hem gaan doen, iets leuks. Ze hoorde over natural horsemanship en over Parelli en besloot zich erin te verdiepen. Nu verzorgt ze clinics Dressage Naturally. Dressuur volgens de natuur.

Karen Rohlf heeft in de traditionele dressuur een prachtige staat van dienst. Ze reed op Grand Prix-niveau, vertegenwoordigde de Verenigde Staten viermaal als young rider en kreeg twintig jaar begeleiding van jurylid en internationaal Grand Prix-trainer Anne Gribbons. Daarnaast was haar eigen ster als jurylid stijgende. Tot ze tot de slotsom kwam dat haar dat allemaal niet zo interesseerde. Op zoek naar een oplossing voor haar probleem kwam ze toevallig uit bij natural horsemanship. ,,De FEI omschrijft het doel van dressuur als volgt: de ontwikkeling van het paard tot een happy athlete door een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding maakt het paard soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de ruiter begrijpen elkaar volledig; er is harmonie.” Karen vervolgt: ,,Dat zou over natural horsemanship kunnen gaan. De band tussen ruiter en paard vind ik belangrijk, een fijne samenwerking en onderling begrip zonder enige angst. Daar hoort ook een goed functionerend paardenlichaam bij.”

Plezier

Het ultieme doel is dat je paard vrijwillig met je meewerkt, vindt de Amerikaanse. Wat voor methode je ook hanteert. ,,Ik ga voor het plezier. Mijn paarden verruilen de wei graag voor de afwisseling die ik ze bied. Zo rijd ik dressuur, ik train vanaf de grond in de paddock, rijd bitloos en maak buitenritten.” Haar advies aan mensen die met paarden omgaan luidt: ben je bewust van alle interacties die je hebt met je paard. Hoe stel je je op? Vraag je af of hij je wel begrijpt en vertrouwt. Los eventuele problemen op als die de kop opsteken en zorg voor een goed trainingsschema. Breng voldoende tijd door met je viervoeter, ook op de grond en niet alleen rijdend. Vraag je eerlijk af hoe goed je rijdt. Geef je wel de aanwijzingen die je wilt geven of is je lichaamstaal onduidelijk? Over lichaamstaal gesproken. In de binnenmanege staan de deelnemers aan de clinic twee aan twee achter elkaar. ,,De achterste persoon legt zijn handen op de schouders van de voorste. Nu draait degene voor alleen zijn bekken. Blijven de schouders op dezelfde plaats? Dat is essentieel als je travers of renvers wilt rijden.”

De geest

Comfort en veiligheid zijn de twee basisvoorwaarden voor je viervoeter om zich prettig te voelen. ,,Je kunt druk geven om je paard te motiveren om iets te doen. Maar hij moet een uitweg hebben als het hem te veel wordt. Als je die mogelijkheid niet biedt, of je vermoeit je paard te veel, dan checkt hij mentaal uit. Hij explodeert, gaat vechten, wordt onderdanig of schiet in apathie, learned helplessness. Als je iets niet wilt veroorzaken, is het dat.” Ze refereert aan paarden die met hulpteugels worden gelongeerd. ,,Blijf wel communiceren met je dier en train niet louter een houding, want als je dat doet, dan houd je alleen een lichaam over dat rondjes loopt en de geest vlucht weg. Partnerschap is met een compleet paard veel interessanter.”
www.dressagenaturally.net

Het gehele artikel lees je na in Bit 202, deze kun je hier nabestellen. 

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant