-

Maak (weer) plezier met je paard

Plezier Arnd Bronkhorst, Angelique Stoppelenburg

Als je een paard koopt of gaat rijden, heeft iedereen wel een doel in zijn hoofd. Een ding staat bewust of onbewust op het lijstje van iedereen: plezier maken. Volgens instructrice Angelique Stoppelenburg van Angel and Horses verliezen veel mensen dat doel uit het oog. Zij leert mensen om (weer) plezier te maken met hun paard.

Plezier
Angelique Stoppelenburg

“Als ik vraag aan lesklanten ‘wat is je doel?’ dan komt dat uiteindelijk bij iedereen neer op ‘met plezier vaardigheden leren en samen beter worden’. Iedereen heeft wel een goede intentie als iemand een paard aanschaft. Toch zie ik veel om me heen dat mensen dat doel uit het oog verliezen”, zegt Angelique Stoppelenburg.

Angst en omgeving

Waardoor dat komt, kan meerdere oorzaken hebben, meent Stoppelenburg. “Soms komt er angst bij kijken. Dan kan er iets gebeurd zijn in het verleden, zoals een val van het paard. Of iemand is een onzeker type. Het kan ook zijn dat de omgeving een rol speelt. Ik zie wel eens dat er een bepaalde cultuur op pensionstallen heerst. Als je bijvoorbeeld dressuur rijdt, moet je een bepaalde rol innemen waarbij sommige dingen ineens niet zouden passen. Ik ga als iemand bij mij komt lessen op zoek naar de oorzaak waardoor ze het plezier maken met hun paard zijn verloren.”

Kijk naar jezelf

Allereerst is het volgens Stoppelenberg belangrijk dat iemand bij zichzelf te rade gaat. “Ontdek wat voor jou plezier maken is. Hoe beter je weet wat je zelf leuk vindt, hoe makkelijker het is om die weg te volgen. Kijk dan vervolgens ook naar wat jij en je paard eigenlijk leuk vinden. En niet perse volgen wat die instructeur of goede vriendin zegt.” Maar dan komt er een volgende, best wel lastige stap. “Niet alle paarden vinden leuk wat de mensen leuk vinden. Al vind jij springen nog zo leuk, als je paard het niet leuk vindt, zul je niet zo gauw samen ervan genieten.”

Een paard denkt niet als een volwassene. Een paard denkt zoals een kind van vier jaar oud.

Respect naar je paard

Stoppelenberg vindt het belangrijk dat iemand met respect zijn paard benadert en traint en daar vooral ook de tijd voor neemt. “Verdiep je ook in hoe een paard leert. Als volwassenen communiceren wij vaak met paarden zoals wij met andere volwassenen doen. Een paard denkt alleen niet als een volwassene. Een paard denkt zoals een kind van vier jaar oud. En een kind van vier leg je alles tot in den treure uit. Die zet je niet voor een trap met 13 treden om vervolgens te zeggen: ‘zie maar hoe je boven komt’. Je wordt niet boos als het niet lukt. Bij paarden doen we dat meestal wel. Daarvan verwachten we dat ze die trap van 13 treden in een keer nemen. We vertellen niet in hun denkvermogen hoe ze het moeten doen. We gaan dwingen. En we raken gefrustreerd omdat het paard niet in een keer dat kruiswoordraadsel oplost.”

Verander ‘moeten’ in ‘vragen’

“Verander het moeten eens in vragen”, adviseert Stoppelenburg. “En vraag kleine stapjes. Blijheid is namelijk makkelijker te bereiken als je tussendoelen maakt, dus je vragen klein houdt. We beginnen vaak met een goede intentie, maar eindigen in onbegrip door miscommunicatie. Een paard leert het beste als je iets in kleine stapjes aanleert. Dus een trede van de trap op is voor de eerste keer voldoende, in plaats van in een keer alle 13. Als begeleider bereik je dan ook eerder kleine succesjes. En daar word je blij van.”

Andere training

Als je anders vraagt, kun je ook op een andere manier je paard gaan trainen. “Sommige mensen zeggen dat hun paard de rijbaan maar saai vindt. Dan verander ik de training in die rijbaan. Een paard leert bijvoorbeeld ook door targets”, zegt Stoppelenburg. “Als een paard zurig wordt van bepaalde oefeningen, kun je het hem op een andere manier aanleren. Een paard snapt het bijvoorbeeld heel goed als hij tussen twee pylonen moet stilstaan of achteruit een bepaald patroon moet lopen tussen die pylonen. Dat snapt hij veel beter dan in een rijbaan oversteken van A naar C.”

Neem de tijd

Een ander aspect is de tijd ervoor nemen. Als je de tijd neemt om je paard te laten uitvogelen hoe hij bijvoorbeeld over een balk moet stappen, krijg je daar meer voor terug. Je paard komt uit zijn schulp, en gaat meedenken. Hij wordt misschien zelfs zelfverzekerder dan wanneer jij hem altijd maar pusht om iets te doen. Verleg het dwingen naar vragen. Niet meer: ‘ga eens over die balk heen’. Maar: ‘zullen we samen eens kijken hoe we eroverheen kunnen.’ Dan kan het wel eens wat langer duren voor je paard die stap neemt, maar je krijgt er meer voor terug.”

Inzicht

Vaak is grondwerk een goede methode om rustig en beter inzicht te krijgen in hoe een paard leert. Het is tegelijkertijd ook een goede afwisseling van het werk en je bouwt er een band met je paard door op, vindt Stoppelenburg.

Stapje terug

Er zijn nog heel veel factoren die van invloed zijn op het plezier maken met je paard. Het kan soms zelfs zo zijn dat jij en je paard gewoon niet bij elkaar passen. Maar dat komt zelden voor, zegt Stoppelenburg. Over het algemeen krijgen mensen volgens haar hun plezier weer terug als ze zich meer verdiepen in hun paard. “Als je echt plezier wilt hebben met je paard, doe dan eens een grote stap terug en bouw je vragen op in kleine stapjes. Of vraag gewoon eens helemaal niets. Ga bij je paard zitten, kijk of hij je opzoekt of niet en geniet gewoon. Samen.”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!