Instructie
Instructie Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Luisteren, samenvatten en doorvragen als instructeur

Training Monya Spijkhoven Opvallend

In de les lukt het jouw ruiter weer niet... Hoe kan dat nou? Je hebt die oefening tenslotte al meerdere keren uitgelegd!

Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie scherpt in dit artikel jouw instructeursvaardigheden aan.

Gebruik jij al Luisteren, Samenvatten en Doorvragen (LSD)?

Nee, niet de drug uit de jaren 60, maar Luisteren, Samenvatten en Doorvragen? Vraag jij je als instructeur ook wel eens af waarom een oefening die je hebt uitgelegd aan je ruiter niet goed tot uitvoering komt?

Didactiek in je lessen is van enorm belang. Overdracht van informatie waardoor de ander kan groeien. Een stukje daaruit is het gebruik maken van luisteren, samenvatten en doorvragen.

Ken je deze algemeen aangenomen algemeenheden?

  • Maak je been lang!
  • Ga diep zitten! 
  • Ga mee in de beweging!
  • Rijd hem van achteren naar voren!
  • Zijn achterbenen moeten eronder!
  • Rijd hem door de hals!
  • Houd hem actief!

Allemaal zinnen die regelmatig tijdens rijlessen voorbijkomen. Als instructeur ga je er al gauw vanuit dat een ruiter begrijpt wat je zegt. Maar vergeet niet, die ruiter heeft jouw opleiding niet gehad. En heeft jouw kennis niet. Over het algemeen denkt een ruiter wel dat ie begrijpt wat je bedoeld en geeft ie een eigen interpretatie aan je uitleg. Zoveel verschillende ruiters, zoveel verschillende interpretaties.

Dus neem altijd het zekere voor het onzekere: neem niet aan, maar check. En zelfs als je vraagt of een ruiter het snapt, en deze zegt ja, vraag dan door. Vraag om aan jou uit te leggen wat hij doet, wat het effect ervan op het paard is, hoe het voelt, of hij dit thuis ook zou kunnen als je er niet bij bent.

Of ben jij juist een meerijdende instructeur? Die precies aangeeft wat en wanneer iets moet gebeuren? “Even een ophouding. Nu je rechterteugel erbij. Beetje been. Zo jaaa!” Niets mis mee, want deze instructeurs voelen zelf exact aan wat er gebeuren moet. 

Zolang je maar in de rijlaarzen van jouw ruiter blijft stappen en zeker weet dat wat je je ruiter laat doen echt beklijft. Daar heeft jouw ruiter het meeste aan. En zijn paard. Je zou je zelfs bijna overbodig maken. Omdat je jouw ruiter tot een heuse paardentrainer hebt laten groeien.

Goed lesgeven valt en staat met luisteren, samenvatten en doorvragen. Nooit zomaar aannemen, maar altijd navragen. Dan weet je zeker dat alles wat je doet ook het gewenste effect heeft.

Bron: Bit & Cap