-

Longeren naar de hand toe

longeren Lisa Dijk

Een paard voor het been maken en naar de hand toe laten lopen. Niet als je erop zit, maar terwijl je hem longeert. “Het kan echt”, zegt Andrea van Boven. Ze heeft zich door de jaren heen ontwikkeld in het trainen van paarden door middel van longeren en daarnaast houdt ze de bespiering van paarden in orde als sportmasseur via haar bedrijf Flex a Horse.

Van Boven is een jaar geleden – na het afronden van diverse opleidingen – begonnen als sportmasseur voor paarden. En in dat werk doet ze een zorgelijke constatering. “Het ontbreekt veel paarden aan flexie in de paardenrug. Ik zie maar weinig paarden die hun rug mooi kunnen opbollen.” Want dat is een van de dingen die ze onderzoekt als sportmasseur. Ze kijkt hoe het staat met de flexibiliteit van spieren en gewrichten van een paard en zoekt eventuele blokkades op.

Andrea van Boven

Preventie

Omdat Van Boven ook zelf amazone is en instructeur, kijkt ze verder dan haar werk als masseur. Ze ziet de massage als preventie voor blessures en gelooft daarnaast sterk in de kracht van training aan de longe. “Ik heb zelf vroeger veel aangespannen gereden en daarbij train je paarden automatisch veel aan de dubbele longe. Maar vanuit de massage ben ik erachter gekomen dat veel mensen maar weinig weten over hoe je een paard goed kunt trainen aan de longe. Vaak gaat hun kennis niet verder dan een rondje aan het halster of met een elastiek of andere bijzetteugel eraan.”

Onbelast ontwikkelen

“Longeren is ideaal om je paard onbelast zich te ontwikkelen. Het klinkt misschien nogal bot, maar een paard kan zijn rug nooit honderd procent ontspannen als er een ruiter op zit. Bovendien is het gewicht op de paardenrug ook altijd iets scheef, bijvoorbeeld doordat een beugelriem aan de ene kant langer is door het opstijgen, doordat het zadel iets scheef is, of omdat de ruiter scheef zit. Aan de longe kun je hem de kans geven zijn spieren beter te ontwikkelen, waardoor je het paard in staat stelt uiteindelijk zijn werk onder het zadel beter te kunnen doen. Daarom is het een mooie aanvulling op de training.”

Longeren aan dubbele longe

Van Boven heeft al veel jonge paarden getraind en leert ze eerst altijd zoveel mogelijk aan de longe, bij voorkeur de dubbele longe. “Daarmee kun je een paard leren naar de hand toe te komen, in plaats van dat jij het paard naar je hand vraagt. Ik leer de paarden eerst altijd naar voren te gaan, ik maak ze als het ware ‘voor het been’. Het liefst houd ik daarbij de verbinding eerst nog een beetje los, zodat ze echt zelf op zoek naar je hand kunnen gaan. Je ziet dan ook dat de paarden dan mooi over hun rug gaan komen. Uiteindelijk brengen ze de schoft omhoog en als je dat stukje voor elkaar hebt, dus een paard dat van achteren naar voren loopt, naar de hand toe, dan kun je aan oprichting gaan werken.”

Vaste prik

Volgens Van Boven hoort longeren een vast onderdeel te zijn in de training van je paard. Niet alleen als hij jong is, maar ook als hij al gereden wordt of op hoger niveau loopt. Puur, omdat hij dan de kans krijgt om ook onbelast zijn spieren te ontwikkelen. Maar ook bij bepaalde problemen of onderbespiering op bepaalde plekken kan longeren – mits dat op de juiste manier gebeurt – volgens haar uitkomst bieden.  Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant