-

Linkshandige ruiters hebben vaker ideale houding

Arnd Bronkhorst

Linkshandige ruiters kunnen wel eens een voorsprong op rechtshandige ruiters hebben als het gaat om het aannemen van de ideale positie in het zadel, zo blijkt uit onderzoek.

Anaëlle Faouën en Katrina Merkies hebben een studie uitgevoerd om te bepalen of de links- of rechtshandigheid van de ruiter invloed zou hebben op de houding en zit te paard. Het onderzoekersduo vond uit dat, hoewel alle ruiters een bijna ideale houding kunnen aannemen op een stilstaand paard, de toenemende beweging van het paard een invloed heeft op de symmetrie van de ruiter. Rechtshandige ruiters hebben de neiging om meer naar voren te leunen en hun benen meer naar voren te leggen. De houding van de linkshandige ruiters kwam dichter bij de ideale lijn: die van het oor over de schouder en de heup naar de hiel loopt.

De onderzoeksters legden uit dat ruiters al vroeg in hun carrière geleerd dat de ideale ruiterhouding een verticale lijn van het oor, de schouder, de heup en de hiel moet laten zien, en dat het gewicht gelijkmatig moet verdeeld zijn over de beide zitbeenknobbels. Zonder die correcte houding is het onmogelijk voor de ruiter om de juiste hulpen geven, en dat heeft invloed op de prestaties. Een voorkeur voor een kant kan de symmetrie van de ruiterhouding beïnvloeden en duidelijke communicatie met het paard in de weg staan.

Een doel van het onderzoek was het bepalen of er een verband bestaat tussen de lateraliteit en de symmetrie van de ruiter. Vijfentwintig amazones (18 rechtshandig en 7 linkshandig) namen deel aan het onderzoek. Ze gaven demografische informatie en details over de discipline waarin ze actief waren, hun niveau en hoe vaak ze paardreden. Iedere amazone werd tijdens het rijden op video vastgelegd met haar eigen paard, en kreeg merktekens bevestigd aan de oren, de schouders, de heupen, de knieën en de enkels.

Uit de opnames werden stills gehaald van zowel de rechter- als de linkerkant en de achterkant, terwijl de amazones op een rechte lijn stilstonden, stapten, draafden en galoppeerden. De symmetrie van de ruiters werd bepaald door de hoek tussen een horizontale lijn die getrokken werd door de oren, schouders, heupen, knieën en enkels, vanuit een verticale referentielijn. In de analyse werd rekening gehouden met de scheefheid van het paard, en ook met de verplaatsing van de ruggengraat van het paard met die van de ruiter.

De houding van de ruiters in stilstand kwam erg dicht bij de ideale houding, merkten de onderzoeksters op. Alle ruiters verschilden echter qua hoofdhouding, beenhouding, kniehouding en borsthouding, wanneer de linkerkant met de rechterkant werd vergeleken. Beginnende ruiters leunden meer naar voren dan gevorderde ruiters. Rechtshandige ruiters leunden meer naar voren en hielden hun hoofd meer naar rechts. Ze draaiden ook hun lichaam meer naar rechts, hielden hun benen meer naar voren en hadden de knieën meer geopend. Linkshandige ruiters hielden hun hoofd meer naar voren en duwden hun rechterhiel meer naar beneden.

Bron: Bitmagazine / Horsetalk

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant