-

Linda Tellington-Jones: Een leven lang werken met paarden vanuit het hart

83 is ze intussen. Maar nog lang niet klaar met haar ‘missie’ op deze aarde. Samen met haar nichtje Mandy Pretty maakte Linda Tellington-Jones een nieuw boek over het trainen en hertrainen van paarden volgens de Tellington Methode. Hoog tijd voor een goed gesprek met deze ‘grande dame’ in de paardenwereld. In Bit 281 lees je het uitgebreide interview, hierbij alvast een sneak peek!

Linda Tellington-Jones

Je zegt dat iedereen, ervaren of onervaren, met de naam Tellington TTouch Methode aan de slag kan. Maar is ook elk paard te trainen of hertrainen met deze methodiek?
“Ja. Maar voeding, huisvesting en de hele omgang met het paard spelen ook een heel grote rol! Het hangt echt af van de houding van de eigenaar, in hoeverre die bereid is te kijken naar al deze aspecten. Daarbij zijn de TTouches, hoe helend ook, nooit een vervanging voor een noodzakelijke veterinaire behandeling.”

Met welk type paard werk jij zelf het liefst?
“Met een paard dat niet gezien en gewaardeerd is. Het is een voorrecht een paard die aandacht en waardering te kunnen geven! Jij kunt dat ook! Breng het hoofd van je paard eens naar beneden, leg je hand op zijn voorhoofd en zeg hem hoezeer je hem waardeert. Je zult zien dat het verschilt maakt. Een paard voelt die liefde!”

Wat zijn de meest gemaakte fouten in het werken met paarden?
“Ik ben niet op zoek naar fouten. Het gaat er juist om dat jij jezelf en je paard fouten vergeeft. Dat betekent niet dat ik geen grenzen stel en dat alles maar mag! Een paard moet wel luisteren, anders is het niet veilig. Maar we stellen die grenzen altijd met compassie en begrip, nooit door te straffen! Op die manier zal het paard steeds meer mee willen werken en wordt het vanzelf steeds veiliger.”

Hoe weet je dat je paard klaar is voor de volgende stap in de training?
“Probeer het gewoon! Er is geen goed of fout. Gebruik vooral je intuïtie en je nieuwsgierigheid; wat zou jíj willen proberen? Wees flexibel, ga niet krampachtig het boek volgen. En als je ergens tegenaan loopt, probeer wat anders. Op die manier kún je geen fouten maken.”

Tot slot, wat kunnen wij leren van paarden?
“Geduldig zijn. Voelen wat het paard voelt. Écht aandacht schenken aan iets buiten onszelf, door ons hart te openen en zuiver te zijn in wat we willen. Het is toch ongelooflijk dat die enorme dieren naar ons willen luisteren?”Het nieuwste boek van Linda Tellington-Jones

In Trainen en hertrainen van paarden volgens de Tellington Methode laat Linda aan de hand van een paar specifieke casussen stap voor stap zien hoe een paard in zeer korte tijd kan veranderen. Linda schreef het boek samen met haar nichtje Mandy Pretty.
Trainen en hertrainen van paarden volgens de Tellington Methode is vanaf nu te bestellen in de webshop van Bit via www.bitmagazine.nl/webshop.

Winnen! Bit mag van uitgeverij Media Boekservice twee exemplaren van dit boek weggeven. Doe mee!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!