-

Lichtrijden voor beginners in 4 stappen

lichtrijden Arnd Bronkhorst

Lichtrijden is zo’n term waarvan wij denken dat het een gewoon Nederlands woord is. Maar in gesprekken met niet-paardenmensen wordt er toch vaak raar gekeken als je het er over hebt. Natuurlijk kunnen we, zelfs als beginnende ruiter, haarfijn uitleggen wat het betekent. Maar weten we wel wat er voor nodig is om goed licht te rijden? Esther Evers, instructrice in Centered Riding bij HorseSolutions, geeft je een spoedcursus (of: opfriscursus) lichtrijden.

“Het ideale plaatje waar ik naartoe werk is dat je een houding aanneemt in het lichtrijden, waarbij het heupgewricht zorgt voor het naar voren verplaatsen van het bekken”, vertelt Esther Evers. “Dan kan je verder rechtop blijven en hoef je niets te veranderen aan je houding. Je paard geeft je vanzelf als het ware een duwtje, waardoor je kan gaan lichtrijden.”

Stap 1 & 2: Ademhaling en balans

Volgens Evers vormt een goede ademhaling de basis van lichtrijden. “Zonder goed door te ademen kan je niet voelen hoe je paard beweegt en kan je zelf ook niet soepel bewegen. Ik check vaak hoe het met de ademhaling van de ruiter zit door tijdens het rijden te vragen: ‘praat eens even tegen me’ of ‘zing een liedje’. Je hoort dan aan de stem of ze hun adem hebben ingehouden of heel oppervlakkig ademen.”

Evers benadrukt dat je ademhaling verbonden is met je balans. “Om een goede balans te krijgen, is het belangrijk om je ‘centrum’ – het midden van je lichaam, ter hoogte van je onderrug – zo laag mogelijk te houden.” Dit bereik je door je ademhaling naar beneden te brengen, naar je buik. Dat doe je als volgt: leg tijdens het rijden één hand op je onderbuik en één op je onderrug en probeer tussen je handen te ademen. Het moet voelen alsof je een ballonnetje opblaast en weer leeg laat lopen. “Als dat je lukt, haal je je balans niet uit je borstkas. Je kan ook in gedachten rijden alsof je met je voeten op de grond staat. Dat haalt de energie naar beneden, waardoor je stabieler wordt.”

Stap 3: Bouwblokjes

“Voor een betere zit is het ook goed om ervoor te zorgen dat je hoofd, schouders, heupen en hielen op één lijn zitten. In Centered Riding noemen we dit je bouwblokjes. Het is belangrijk dat je deze blokjes recht boven elkaar ‘gestapeld’ hebt.” Vraag iemand om een foto van je te maken of kijk eens in je reflectie tijdens het rijden en check of je een denkbeeldige lijn door je lichaam kan trekken – waarbij je hoofd, schouders, heupen en hielen recht boven elkaar zitten.

Als je teveel druk op de stijgbeugels hebt, verlies je je bouwblokjes en kan je niet goed je heup openen, zegt Evers. “Soms helpt het om in stilstand even te gaan staan in de beugels, om te voelen waar je balans zit in je benen en voeten. Als je één van tweeën op de verkeerde plek houdt, val je voorover of plof je terug in het zadel. Wat je soms bij beginnende ruiters ook ziet is dat ze hun benen optrekken of dat hun benen ‘kiepen’. Als je bij het staan je hakken naar beneden drukt, kiept het onderbeen naar voren en als je gaat zitten komt die weer terug. Dat is niet de bedoeling en maakt been geven lastiger.”

Stap 4: Heup openen

Het geheim van lichtrijden zit ‘m, volgens Evers, in het openen van je heup. Daarbij blijft je bovenlichaam rechtop en verander je verder niets aan je houding. Je laat het heupgewricht het werk doen. “Als je heup opent, wordt de hoek tussen je bovenbenen en je romp groter in het stamoment en weer kleiner in het zitmoment. In het stamoment open je je heup en in het zitten moet je eerst je heup weer sluiten en dan je billen terugplaatsen in het zadel. De verplaatsing zit alleen in de heupen. Voordat je op je paard stapt, kan je dit oefenen. Stel jezelf eerst de vraag: hoe sta ik op van een krukje? Als je van een krukje opstaat door eerst je bovenlichaam naar voren te gooien, en daarna pas je billen, zal je hetzelfde doen bij lichtrijden.”

Het is belangrijk om soepel te zijn in je heupopening. “Wat hierin kan helpen is om te stappen zonder stijgbeugels en gewoon je benen te laten hangen. Dan creëer je meer ruimte in je heupgewrichten en dat zal je helpen met lichtrijden. Daarnaast zal dit je helpen om je benen lang te houden tijdens het lichtrijden en ze niet op te trekken.”

Extra tip: Het duwtje voelen

Evers raadt beginnende ruiters aan om een groter paard met een duidelijke rugbeweging te rijden. “Als je een vlak bewegende pony rijdt, voel je het ritme veel minder. Als je wilt leren lichtrijden, is het dus slim om een paard te nemen met een duidelijke rugbeweging, die duidelijk opgooit. Want dan krijg je op het moment dat je gaat zitten weer een duwtje. Maar als je het niet voelt, blijf dan vooral ook met aandraven even zitten om dat duwtje te voelen. Lichtrijden moet je eigenlijk geen energie kosten, want die energie komt uit het paard en daarin verplaats jij gewoon mee naar voren.”

In Bit 262, die op 12 februari verschijnt lees je alles over Centered Riding!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant