-

Leren paardrijden op dekens

De Dordtsche Manege

Bij de Dordtsche Manege pakken ze de eerste lessen voor kinderen op een andere manier aan dan de meeste maneges. In plaats van zitten op een zadel, ervaren de kinderen hun eerste lessen op de rug van het paard, met alleen een deken ertussen. “Er is veel contact met de pony”, volgens eigenaar John de Vries. En daar draait het om.

Al sinds de jaren zestig hanteert deze manege deze dekenlessen. “Alle kinderen die bij ons willen leren paardrijden, beginnen op deze manier”, vertelt John. “Toen ik de manege in 2007 heb overgenomen, wilde ik graag op deze manier blijven werken.” De pony’s en paarden hebben in de beginnerslessen alleen een deken en een dekensingel. John: “In sommige gevallen gebruiken we een dubbele deken, vooral bij dieren met een hoge schoft, maar bij de meeste pony’s en paarden volstaat één deken.”

Onafhankelijke zit

Het grootste voordeel van deze start is het directe contact met het paard. Met alleen een deken tussen de billen van de ruiter en de rug van het paard, kan er beter gevoeld worden en ervaren kinderen het paard van heel nabij. “En gevoel is zo ongeveer het belangrijkste dat er bestaat tijdens het paardrijden”, legt John uit. “Door het ontbreken van beugels, oefenen de kinderen direct vanaf het begin een onafhankelijke zit”, vervolgt John. “Als er geen steun is, kun je er ook niet op gaan leunen.”

Effectieve lestijd

Het ontbreken van beugels heeft nog meer voordelen. Naast het bevorderen van een gebalanceerde zit, scheelt het ook ontzettend veel tijd. John: “Onze beginners lessen duren maar een half uur. Zo gaat er geen tijd verloren met het op maat maken van alle beugels waardoor de instructeur direct aan de slag kan.” Zodra pony’s en kinderen in de bak zijn, is de les begonnen. Er is daardoor veel effectieve lestijd.  

Lage drempel

De start op deze manier is iets gemakkelijker qua kleding, daarom is de drempel om te beginnen laag. John: “Het is nergens voor nodig om direct veel geld aan een rijbroek, chaps en rijlaarzen uit te geven. Kinderen kunnen ook de eerste lessen in een dikke legging en gewone laarzen starten. Een echte rijbroek kan altijd nog worden aangeschaft. Eerst maar eens kijken of paardrijden echt een blijvertje is.”

Zodra de eerste lessen voorbij zijn, gaan kinderen door naar de volgende les. En een les verder betekent ook iets minder meelopers. Zo leren kinderen in kleine stapjes steeds zelfstandiger worden en rijden. Hulp zorgvuldig afbouwen is volgens John belangrijk: “Leren vertrouwen op eigen kunnen in de nabijheid van begeleiding, zorgt voor veiligheid. En dat geldt voor de letterlijke en de emotionele veiligheid.”Meelopers

Bij de eerste lessen heeft elke combinatie een meeloper. “Kinderen vinden dat heel prettig”, volgens John. “Het voelt veilig als er iemand direct naast je loopt.” En die positieve ervaringen tijdens de eerste lessen zijn essentieel. Deze dragen bij aan een goed gevoel op het paard. En dat is nodig als je in een later stadium vol zelfvertrouwen wil rondrijden.

Zadelles

Zodra de kinderen de stap, draf en galop beheersen, gaan ze door naar de zadelles. “Bij ons raken kinderen niet in paniek als ze tijdens het paardrijden de beugels kwijtraken”, vertelt John. Na zoveel lessen alleen op een deken, zijn die beugels niet zo belangrijk meer. Ze hebben leren vertrouwen op hun eigen lijf en zit.

Toekomst

“Wij blijven fan van deze manier van leren paardrijden”, vertelt John trots. Een jarenlange gewoonte kan zo langzamerhand worden beschreven als traditie. “Eerst goed zelfstandig en onafhankelijk kunnen zitten op een deken en daarna verder met alle andere vaardigheden die nodig zijn om goed te leren paardrijden.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!