zit
zit Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Kracht- en balansoefeningen

Training Opvallend

Kracht en balans helpen je samen om te ontspannen en te communiceren met je paard. Of je nu dressuur rijdt, western of springt. De volgende oefeningen kunnen je helpen om zekerder in het zadel te zitten.

Handen op je heupen

Deze oefening zorgt ervoor dat je je balans en zwaartepunt vindt boven het zwaartepunt van je paard. Tegelijkertijd leer je onafhankelijk te zijn van je handen voor je evenwicht.

Begin met draven en plaats één hang op je heup. Je andere hand houdt de teugels vast, die los moeten hangen zodat je niet steun gaat zoeken in de mond van je paard. Rijd, terwijl je draaft, een acht. 

Je buitenhand houdt de teugels vast en als je van hand verandert, wissel je ook je handen om. Zo is op de linkervolte je linkerhand op je heup en je rechterhand houdt de teugels vast. De andere kant precies andersom.

Dit dwingt je om je lichaam in de directie te draaien waar je naartoe gaat. Het zorgt ervoor dat je buitenschouder naar voren gaat. Je balans zal beter worden en het zal na een tijdje makkelijker worden om te ontspannen.

Geen ijzer nodig

Wanneer je zonder beugels rijdt, word je gedwongen om meer op je paard gericht te blijven. Je algehele balans en ‘feeling’ zullen verbeteren.

Ben er zeker van dat je paard rustig en relaxed is. Om te beginnen kun je je beugels een stukje los doen en na een paar meter weer oppakken. Dit kun je een stuk leuker maken door de volgende oefening te doen: doe je beugels uit, rijd een volte in draf, kom uit die volte en pak je beugels weer vast voor vijf passen. Vervolgens laat je ze weer los en begin je opnieuw.

Als je steeds kleine stukjes zonder beugels rijdt en het gaat goed, kun je het na een tijdje voor hele lange stukken. Het is ook leuk om zonder beugels of teugels aan de longe te rijden. Op die manier leer je overgangen te rijden op je zit en leer je je paard op je zit te sturen.

Als je jezelf niet pusht om zonder beugels te rijden, zal het nooit beter gaan. Probeer tijdens elke training een stukje zonder beugels te rijden. Na een tijdje ga je het echt leuk vinden.

Zit, sta, sta

Deze oefening verbetert je balans.

Wanneer je lichtrijdt, is het ritme zit, sta, zit, sta, zit, sta, toch? Tijdens deze oefening, die heel erg goed is voor je balans, is het ritme zit, sta, sta. Je gaat zitten en blijft vervolgens voor twee passen staan. Het klinkt handig, maar wij mensen zijn gewoontedieren en dat ritme zit er waarschijnlijk al heel erg lang in. Je hebt flinke beenkracht nodig om die extra pas in de lucht te blijven. 

Als je niet sterk genoeg bent in je benen wordt het waarschijnlijk zit, zit, sta. Daarom moet je je flink concentreren op de zit, sta, sta. Om het makkelijker te maken kun je je focussen op het alleen aanraken van het zadel, dan wordt het: raken, sta, sta, raken, sta, sta. Begrijp je het nog? Op die manier houd je je rug recht en kun je je evenwicht makkelijker bewaren.

Bron: Americas Horse Daily