150601331_ABFweb (Large)
150601331_ABFweb (Large)

Karakter bepaalt type ruiter

Gedrag Opvallend

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat wedstrijdruiters over het algemeen extraverter en zelfbewuster zijn dan recreatieruiters. Ook vond men een samenhang tussen de keuze voor een discipline en verschillende karaktereigenschappen van ruiters.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek onder meer dan vierduizend Engelstalige paardenmensen. De onderzoekers, sportpsycholoog dr. Inga Wolframm, epidemioloog en paardenpsycholoog dr. Jane Williams en psycholoog en bioloog Dr. David Marlin, stelden een vragenlijst op. Dankzij deze lijst konden de onderzoekers de persoonlijkheid van de ruiters in kaart brengen.

Nieuwe ervaringen

Uit eerdere onderzoeken bleek dat sporters die extraverter en zelfbewuster zijn, beter tegen stress kunnen. Dr. Wolframm is het daarmee eens: “Ruiters die van nature zelfbewust zijn, zullen er hard voor werken om hun doel te bereiken, ongeacht de struikelblokken die ze tegen komen. Ruiters die extravert zijn, zien dit alles waarschijnlijk zelfs als een plezierige uitdaging.” Ook bleek dat ruiters die graag wedstrijden rijden meer open staan voor nieuwe ervaringen en ideeën.

Coachen

In tegenstelling tot het idee dat je persoonlijkheid niet meer verandert na je twintigste levensjaar, blijkt uit onderzoek onder ruiters dat zij ook na die tijd zich nog mentaal ontwikkelen. Ruiters die ouder dan 35 jaar zijn, lijken minder angstig en meer emotioneel stabiel te zijn. Dr. Marlin vertelt: “Dankzij deze uitkomsten kunnen we beter begrijpen waarom rustige, begane en vriendelijke ruiters veel beter zijn in het trainen van paarden. Deze eigenschappen ontwikkel je naarmate je ouder wordt. Is het daarom geen goed idee als oudere, ervaren ruiters jongere ruiters gaan coachen?” Dr. Williams is enthousiast over de conclusies. “Met deze kennis kunnen we de band tussen paard en ruiter verbeteren zodat zij alles uit zichzelf kunnen halen.” Dr. Marlin voegt toe: “Hoe meer we de persoonlijkheid van ruiters begrijpen, hoe beter men talenten kan selecteren en coachen.”

Jonge ruiters

Uit de vragenlijst bleek dat jonge ruiters, tot voor in de twintig, zichzelf minder meegaand, minder zelfbewust en meer zenuwachtig vonden. Wedstrijdrijders beschouwen zichzelf als meer zelfbewust en extravert dan recreatieruiters. Ruiters in de gevaarlijkere disciplines vonden zichzelf minder meegaand en zelfbewust. Naarmate ze ouder waren achtten ruiters zichzelf meegaander, zelfbewuster en minder gestrest en daardoor geschikter om jongere ruiters te coachen.
Bron: Horsetalk
141010903_ABFweb (Large)