Noodrem
Noodrem

Installeer de noodrem bij je paard

Nieuws

Zou jij in een auto stappen waarvan de remmen het niet doen? Waarschijnlijk niet. Ook bij paarden kun je een zekere rem installeren, zodat het veiliger is om met je paard op pad te gaan.


De ideale rem is een rem zonder dat we aan de mond van het paard hoeven te zitten. Het paard reageert dan op lichaamshouding en gaat terug in tempo zonder dat de ruiter aan de teugels trekt. Sommige paarden zijn echter zo druk of zo in paniek dat hij vanuit zijn vluchtreactie niet meer op lichaamshouding reageert.

Als een paard er plotseling vandoor schiet, is een reflex van veel ruiters om aan beide teugels te trekken. Het paard zal hierop reageren door terug te trekken. Een paard dat in paniek is wil namelijk niet worden tegengehouden, hij wil vluchten! Ook heeft het paard de mogelijkheid om zijn achterbenen breder te plaatsen waardoor hij nog harder kan afzetten.

Op de volte


Wanneer het paard op hol slaat, zetten veel ruiters hun paard op de volte. Op zich een goede manier omdat het paard op de volte minder vaart kan maken en daardoor zal afremmen. Een nadeel van het in volle vaart op de volte zetten is dat de kans groot is dat het paard veel gewicht op zijn binnenschouder neemt. Het paard valt letterlijk op de schouder. Dit zorgt ervoor dat een paar nog meer spanning opbouwt.

De noodrem


De noodrem, ook wel bekend als de ‘one rein stop’ is gebaseerd op de volte, maar dan gebruik je bij de noodrem een hele kleine volte. Door het paard op een hele kleine volte te zetten, zal hij zijn achterbenen smaller plaatsen of zelfs overkruisen. Hierdoor kan het paard geen snelheid meer maken. En door de buiging die het paard aan moet nemen op de kleine volte zal zijn lichaam sneller ontspannen.

Gebruik bij de noodrem altijd één teugel. Breng je arm richting je been en houd je gewicht goed op de binnenkant. Hierdoor blijft het paard makkelijker in balans en kan daardoor makkelijker stilstaan. Als het paard te weinig buiging aanneemt, is de kans groot dat je op buitenkant wordt gezet. Kijk daarom via je binnenbeen naar de grond en adem goed uit. Wanneer het paard tot stilstand komt is het belangrijk dat je direct stopt met de hulp en de teugel loslaat. Dit is zijn beloning.

Van tevoren installeren


Zorg dat de noodrem goed bij je paard is geïnstalleerd voordat je met je paard op pad gaat. De noodrem voor het eerst toepassen terwijl je paard op hol slaat heeft geen zin. Alleen als een paard relaxed is en dus niet op de vlucht hoeft te slaan, kan hij leren en het ‘noodremreflex’ in zijn zenuwstelsel opslaan. De noodrem kun je ook vanaf de grond aanleren, wat bijvoorbeeld handig is bij jonge paarden.

De noodrem is een goede manier om je paard tot stilstand te laten komen en te laten ontspannen zonder dat je in zijn mond hoeft te trekken. Er zijn situaties waarbij het niet mogelijk is om de noodrem toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan een smal bospad. In dat geval is er helaas geen andere optie dan je paard op twee teugels remmen. Houd de teugels alleen niet constant vast maar laat tussendoor even los, anders zal het paard meer in paniek raken en door de teugels heen blijven rennen.

Bronnen: Murdochmethod.com & Todayshorse.com