-

Houd het hoofd van je (wedstrijd)paard koel

Frank Sorge

Ieder paard kan af en toe gespannen raken, maar bij sommige paarden komt dit meer voor dan bij andere. We geven je enkele tips om het hoofd van je wedstrijdpaard koel te houden voor een evenement.

Achterhaal de reden

Soms is de reden overduidelijk: een nieuwe ervaring, trailerangst of een druk losrijdterrein. Als er geen duidelijke oorzaak is voor het gedrag van je paard zul je wat meer onderzoek moeten doen. Misschien ben jij zelf wel de oorzaak. Of je tuig is niet passend, of je paard heeft een gebrek aan vertrouwen in zijn ruiter, of… Zoals je ziet zijn er heel wat oorzaken te bedenken. Jij kent je paard zelf het beste. Vergeet ook de persoonlijkheid van je paard niet: sommige paarden hebben wat meer aanmoediging nodig, terwijl andere paarden liever met rust gelaten worden.

Voeding

Het dieet van je paard kan een grote rol spelen in zijn gedrag. Denk goed na over wat je exact voert en of je paard dit allemaal nodig heeft. Vergeet ook supplementen niet mee te rekenen. Misschien stop je (onbewust) wel meer energie in je paard dan hij kan verwerken. Vraag bij twijfel advies aan je dierenarts of een voedingsdeskundige.

Routine

Paarden zijn net kinderen als het aankomt op routine: als je wilt dat ze zich goed gedragen, zorg voor een goede routine. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan patronen en vaste tijden. Zo weet je paard precies waar hij aan toe is. Vermijd dat je je moet haasten. Trek voldoende tijd uit voor het wassen en toiletteren van je paard. Als je dit op de ochtend van je wedstrijd nog even ‘vlug vlug’ moet doen, kan dit veel stress veroorzaken, bij zowel je paard als bij jou.

Kalmerende massage

Wat is prettiger dan een heerlijke massage als wij zelf gespannen en/of verkrampt zijn? Denk op dit gebied ook eens aan je paard. Ook als je paard niets mankeert is het soms heel prettig om een massage voor hem te boeken. Het maakt de spieren lekker los en draagt wellicht ook bij aan de gemoedsrust van je paard.

Onzekerheden van de ruiter

Als je het gedrag van je paard goed onderzocht hebt, en nog steeds geen idee hebt waarom hij zich gespannen gedraagt, dan is het misschien tijd om kritisch naar jezelf te kijken. Veel gedragsproblemen beginnen bij een angstige of gespannen ruiter. Je kunt bijvoorbeeld eens ten rade gaan bij je instructeur wat hij of zij hiervan denkt.

 

 
Bron: Equo

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant