Betere trainer
Betere trainer

Hoe word je een betere ruiter?

Nieuws

Een paard is het meest kwetsbare wat jij hebt. We willen het allemaal zo goed mogelijk doen, ook in de training. De een heeft grote ambities in de sport en de ander rijdt liever in het bos en af en toe eens wat dressuur. De volgende tips gelden voor iedere ruiter en zorgen voor meer begrip, gezondheid en plezier.


1. Laat je niet leiden door je eigen emotie

Tijdens het trainen van je paard kunnen allerlei emoties in de weg staan. Je bent bijvoorbeeld gefrustreerd, boos of angstig. Je paard heeft hier echter niets mee te maken, maar triggert deze emoties alleen. Je hebt bijvoorbeeld een hoog doel gesteld, maar de training gaat voor geen meter. Je wordt boos, raakt gefrustreerd en geeft je paard de schuld. Je paard begrijpt hier niets van, want hij leeft en reageert alleen maar in het ‘nu’ en begrijpt niet waar jouw overdreven reactie vandaan komt. Merk je dat een heftige emotie tijdens de training je parten speelt, weet dan dat dit een reflectie is die het paard je geeft. Zoek uit waar het vandaan komt, ga ermee aan de slag en try again. Paarden zijn heel vergevingsgezind en zullen de draad weer oppakken zodra jij beter in je vel zit.

2. Zorg voor een topconditie

Verwacht van jezelf hetzelfde als van je paard. Moet jouw paard perfect recht zijn, goed kunnen buigen en ook nog eens tien rondjes achter elkaar in verzamelde galop kunnen? Kijk dan ook naar je eigen lichamelijke conditie, voedingspatroon, lichaamsbewustzijn, kracht en core-stability. Je begrijpt je paard in de training beter wanneer jij je verdiept in de training van jezelf. Als jouw lichamelijke conditie niet op orde is, kun je ook geen balans houden boven een hindernis of een moeilijke dressuuroefening uitvoeren. Je moet voldoende mee kunnen zitten in de beweging om het paard uit te laten voeren wat je van hem vraagt.

3. Werk vanuit vrijheid en losgelatenheid

Vrijheid en losgelatenheid zijn een grote beloning voor een paard. Hij heeft in losgelatenheid de mogelijkheid zich te ontspannen en na te denken. Je geeft hem hiermee een groot compliment doordat je zegt dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid mag nemen. Als je je paard iets vraagt, en hij geeft het gewenste antwoord, geef dan een release. Hiermee zeg je: ‘goed gedaan!’ Als je vanuit deze ontspanning werkt, verbeter je de communicatie en daarmee de band met je paard.

4. Wees een betrouwbare leider

Een betrouwbare leider bezorgt een paard veiligheid en comfort. Zorg dus dat je paard op jou kan bouwen. Wees duidelijk in je communicatie zodat een paard weet wat hij aan je heeft. Reageer je vanuit emotie (zie tip 1), dan zal het paard je niet begrijpen en je niet als leider vertrouwen.

5. Zet oogkleppen af

Er zijn veel trainers, instructeurs en methodes. Van iedere trainer, instructeur en methode valt wel iets te leren. Ga je volledig af op één instructeur, dan zal je ook niet weten wat daarbuiten nog te leren is. Je weet namelijk niet wat je nog niet weet. Wellicht is er een bepaalde methode wel nóg beter dan je ooit had kunnen bedenken. Kies wat bij je past en ga vanuit verschillende invalshoeken op avontuur!
Bron: Bitmagazine.nl