-

Hoe leert een paard?

hoe leert een paard, Schouderbinnenwaarts, Ruitergevoel, Hester Bransen, Instructie, Dressuur, Trainning
Ruitergevoel

Het lijkt zo gewoon dat jij je paard zomaar dingen kan aanleren. Maar hoe pak je dit nou goed aan? Hoe leert een paard? Hester Bransen van trainingscentrum Ruitergevoel en Hippisch Instructeur van het jaar legt het je uit. 

Een grote verantwoordelijkheid

Hester stelt dat het een grote verantwoordelijkheid is om je paard op te leiden. Hester: “Jij bent de personal trainer van je paard. Die titel krijg je er ongevraagd bij zodra je de eigenaar of berijder van een paard wordt. Misschien heb je al veel ervaring in het opleiden van een paard. Daar bedoel ik mee, in ieder geval de gehele basisopleiding van een paard van omgang tot (ten minste) het Z-dressuur. En misschien ben je wel iets minder ervaren in het opleiden van een paard.”

“En natuurlijk is de opleiding van een paard niet lineair schuin omhoog. Het is (jammer genoeg) nooit zo dat het elke dag beter gaat dan de dag ervoor. Er zijn ups en downs. De ene periode heb je de flow te pakken, en lijkt het alsof jij en je paard echt één zijn. De andere periode lijkt het wel alsof de WIFI verbinding tussen jou en je paard eruit ligt.”Praat met je paard

Hester: “Zelf zie ik elke training, elke omgang met mijn paard als een soort gesprek. Telefonisch, live, WhatsApp, maakt niet uit, maar wel een echt gesprek. Met zenders en ontvangers, WIFI verbinding en storingen. Jij vraagt (een hulp) en je paard behoort netjes antwoord te geven. Zijn reactie geeft jou weer informatie om het gesprek (de training) verder te vervolgen. En je kan een nieuwe vraag stellen en bijsturen waar nodig.”

“Het geven van hulpen zijn de vragen die je stelt aan je paard. Je gebruikt dus je lichaamshouding, gewichts-, been-, en teugelhulpen. Ook je stemhulpen zijn een belangrijk onderdeel. Zodra je het ‚gesprek’ begint met je paard, en je stelt een vraag dan is het belangrijk hoe je die vraag stelt.” 

Begin met fluisteren

Hester legt ook uit hoe je de hulpen kan verfijnen tijdens het rijden. Hierin kan je de 1, 2, 3 regel aanhouden. Hester: “Gelijk beginnen te schreeuwen of de CAPSLOCK aanzetten (harde hulpen geven) is denk ik niet zo’n charmante manier om je gesprek (training) te beginnen.”

“De regel die ik voor mezelf heb opgesteld, en waar ik me dus altijd aan moet houden van mezelf, is dat ik drie verschillende hulpen geef. De eerste hulp is zacht, bijvoorbeeld het klein en kort aandrukken van je kuit als je vanuit het halthouden in stap wil. Bij geen reactie, geen antwoord van je paard op de zachte (fluisterende) vraag, kun je de hulp duidelijker geven. Hij heeft immers op de eerste zachte vraag niet of niet goed gereageerd, dus er zal iets moeten veranderen in je vraag.”

“De tweede vraag is een duidelijkere hulp. Druk je kuit nogmaals aan, maar iets duidelijker en bijvoorbeeld twee keer snel, tik tik, met je kuit. Veel paarden hebben nu echt wel begrepen dat er iets moet gebeuren en gaan in stap over.”

“Heb je een paard wat ook op de tweede duidelijkere hulp niet reageert, dan komt je derde en laatste hulp. Het is je laatste hulp, dus het moet overduidelijk zijn voor je paard dat er echt wat moet gebeuren. Herhaal hulp twee en gebruik ter verduidelijking bijvoorbeeld je zweepje waar je hem mee aantikt net achter je kuit.” 

Geef nooit twee keer precies dezelfde hulp

Ken je mensen met een hond die 36 keer vragen of de hond alsjeblieft wil komen? Hester legt uit hoe je dit kunt voorkomen bij het rijden: “Geef dus nooit twee keer precies dezelfde hulp aan je paard. Blijf dus niet ‚hangen’ in het geven van hulpen terwijl je paard geen antwoord geeft. Jij moet iets veranderen om je paard te laten veranderen. Hij zal niet uit zichzelf ineens toch op je constant drijvende kuit gaan reageren.” 

Luister naar het antwoord

Het is dus heel belangrijk om alert te zijn tijdens je training en goed te luisteren naar het antwoord dat je paard geeft zegt Hester: “Allereerst is het super belangrijk dát je paard antwoord geeft. Misschien is het niet het goede antwoord, maar er moet in ieder geval een antwoord komen. Geen reactie is geen communicatie namelijk, en zonder communicatie is er geen training of gesprek mogelijk. Communicatie, voor de duidelijkheid, is zenden én ontvangen. Niet alleen maar zenden als ruiter dus, maar ook openstaan voor de reactie die je paard geeft.”

“Er zijn dus drie opties. geen antwoord (super fout), een fout antwoord (fout), en een goed antwoord (yes, een 10!). Een bijna goed antwoord is niet helemaal wat je bedoelde, maar het is in ieder geval in de goede richting, en dat kun je bij het opleiden van je paard ook soms gebruiken.” 

Hoe leert een paard?

Dus wat is nou het antwoord op de vraag: Hoe leert een paard? Hester: “Je moet je paard leren wat het goede antwoord is. Zo simpel is het. Niets meer en niets minder. Maar in de praktijk… makkelijker gezegd dan gedaan.”

“Jij moet dus super consequent zijn. Je paard altijd belonen als hij het goede antwoord geeft, en duidelijk maken wanneer hij niet het goede antwoord geeft.”

“En daarin worden nog wel eens wat dingen door elkaar gehaald, of per ongeluk niet helemaal goed gedaan.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant