-

Hoe houd je je paard recht in middenstap?

Middenstap Arnd Bronkhorst

Ken je dat gevoel? Je rijdt middenstap op de diagonaal en ineens begint je paard te slingeren. De tweede proef let je extra op het rechthouden van je paard, maar weer lijkt het er net op alsof je om onzichtbare pionnen heen slalomt. Hoe zorg je dan toch dat je je paard rechthoudt in middenstap?

Houd impuls

Stel je voor dat je een pijl en boog hebt. Wanneer je de pijl afschiet met te weinig spanning dan zal hij gaan slingeren en zijn doel missen. Dit geldt hetzelfde voor je middenstap. Als je met te weinig impuls de diagonaal oprijdt, dan gaat je paard hoe dan ook slingeren. Impuls is dus de eerste voorwaarde om een goede middenstap te kunnen laten zien.

Vergeet je hulpen niet

De tweede voorwaarde is dat je je paard de juiste hulpen geeft. Vaak vergeten ruiters been, zit en gewichtshulpen te geven. Die zijn natuurlijk altijd belangrijk, maar in de middenstap al helemaal. Bijvoorbeeld wanneer je paard ontspannen stapt, is jouw zit neutraal en beweeg je rustig mee met je paard. Is je paard niet voorwaarts genoeg? Dan kun je wat meer duwen met je zit. Let op dat je dit niet overdrijft, maar dat je lichtjes de beweging van je paard stimuleert. Dit geldt andersom net zo als je paard loperig wordt. Dan kun je je paard wat afremmen met je zit.

Voorwaarts-neerwaarts

Middenstap is een moment waarop je paard volledig stretcht en in ontspanning loopt. Jij als ruiter geeft je paard de ruimte om de hals voorwaarts-neerwaarts te laten rekken. Maar zoals gezegd is het niet het moment om in te kakken. Je moet wel blijven rijden om deze oefening goed uit te kunnen voeren.

Bereid de middenstap voor

Net als bij elke oefening is de voorbereiding van groot belang. De hoek voorafgaand aan de diagonaal is het moment waarop je voorbereiding begint. Geef been om de achterbenen van je paard te activeren. Op deze manier kan je paard zijn passen vergroten en zo de ruimte opvullen die hij krijgt doordat jij meegeeft met je hand. Op het moment dat je dan daadwerkelijk de diagonaal oprijdt zoekt je paard je hand op zodra jij hem vraagt om zijn hals op lengte te brengen. Blijf voorwaarts rijden om ervoor te zorgen dat de boog gespannen blijft.

Geniet van het moment

Middenstap is het ideale moment om je paard te laten relaxen en stretchen gedurende je proef. Even een beloning voor het harde werk. Het is ook het moment dat jij even kunt ademen en je de jury kunt laten zien hoe goed je je paard voor elkaar hebt. Onthoud dat de volgende keer dat je je middenstap rijdt je je paard net zo recht houdt als een perfect geschoten pijl. 😉Bron: Dressage Today

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant