-

Tips voor het zadelmak maken van je paard

Zadelmak, jonge paarden, SvS Horses

Misschien heb je wel een jong paard dat je volgend jaar zadelmak gaat (laten) maken. Het is een super leuk proces en je kan al veel voorbereiden voordat het echt zadelmak maken begint. Yvette van Steenwijk en Philip Schouten van SvS horses maken op hun stal dagelijks paarden zadelmak. Zij weten precies wat je in de voorbereiding al kunt doen en vertellen hier enthousiast over.

Check de fundering

“Voordat je begint aan het proces van zadelmak maken, is het erg belangrijk dat je je paard lichamelijk laat checken. Dat gaat dan om bijvoorbeeld het gebit van je paard te laten controleren door een tandarts en zijn lijf vrij laten maken van eventuele blokkades door bijvoorbeeld een osteopaat. Het is erg belangrijk dat je paard goed in zijn vel zit, want dit zorgt voor een goede start! Op een slechte fundering kun je immers niet bouwen.”

Begin met de basis

“Natuurlijk begin je met het werk op de grond. Denk hierbij aan meelopen aan een touw, opzij gaan voor jouw druk en stilstaan als jij wil dat jouw paard stil gaat staan. Maar denk ook aan poetsen en aanraken op het lijf, dekje erop en eraf, en spring links en rechts maar eens op en neer naast je paard. Bouw dit natuurlijk wel rustig op. Dat klinkt allemaal simpel, maar het is erg belangrijk.”

Longeer je paard

“Als voorgaande punten voor elkaar zijn, kun je rustig beginnen met wat longeerwerk. Dit kan aan een halster dat je over het hoofdstel doet, of met een kaptoom. Hier kan je de longeerlijn aan vast klikken. Doe de longeerlijn nooit de eerste keer meteen aan het bit: hier kunnen ze erg van schrikken en bang in de mond worden. Als je zelf weinig ervaring hebt, zorg dan dat er altijd een ervaren iemand bij is die jou te hulp kan schieten als het niet helemaal goed gaat.”

“Als je begint met het longeren, zorg dan voor een rustige en veilige omgeving. Tijdens de eerste keren longeren leer je jouw paard reageren op je stemhulp en je lichaamstaal. Ga niet oneindig door, maar sluit af als hij netjes doet wat je hebt gevraagd, ook al is dit na 10 minuten. Je kan het longeren dan rustig uitbouwen en, als je paard het goed doet en gehoorzaamt, overgaan tot de volgende stap. Wees met longeren vanaf het begin consequent. Het paard mag niet ineens uit zichzelf gaan stilstaan of omdraaien en ‘ho is ho’ zeggen wij altijd.”

“Omdat je al geoefend hebt met het aanraken en dekje op en af, kun je makkelijk de stap naar het dekje en de longeersingel maken, zodat het paard went aan druk om zijn lijf en onder zijn buik. Dit neem je gewoon enkele keren mee als je gaat longeren. Als je paard gewend is aan de singel en het longeren goed kent, dan kun je eventueel een bijzetje of dubbele longe introduceren. Doe dit in alle rust, neem de tijd om je paard overal aan te laten wennen en doe dat altijd samen met iemand anders. Als dit allemaal goed gaat, kun je eens een zadel proberen. Eerst zonder beugels, dan met beugels en daarna beugels naar beneden.”Philip Schouten en Yvette van Steenwijk van SvS horses

Neem ruim de tijd

“Onthoud dat het heel belangrijk is om goed de tijd te nemen en dat je niet teveel vraagt. Als je ervoor kiest om je paard naar een professional te brengen voor het zadelmak maken en je wilt zelf graag een begin maken met het longeren, begin dan niet twee dagen van tevoren. Dat is niet handig.”

Plezier staat voorop!

“Ook is elk paard anders, en elk paard heeft een andere aanpak nodig. Gaat het bijvoorbeeld wat te snel voor jouw paard? Doe dan een stapje terug. Je paard kan gerust een paar dagen lekker in de wei spelen voor je weer verder gaat. Verveelt je paard zich juist en is hij niet meer uitgedaagd? Dan is het misschien tijd voor een volgende stap!” 

“Onthoud dan ook dat plezier op één staat, je paard moet het leuk vinden om wat voor jou te doen en het is heel belangrijk dat je je paard blijft uitdagen in het werk, om mentaal en fysiek te kunnen groeien!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!