-

Het nut van rijbaanfiguren

Arnd Bronkhorst

Als we beginnen met paardrijden, dan beginnen we ook vrij snel met rijbaanfiguren rijden. Die figuren zijn er niet alleen om te leren sturen en je paard aan de hulpen te maken, maar ook om je paard soepeler te maken. Daarnaast zijn veel oefeningen bedoeld om je paard verder op te leiden.  Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts legt het uit. 

De gedachte achter nieuwe oefeningen

“Veel ruiters stomen zo snel mogelijk door naar een nieuwe klasse en ‘gooien’ er dan snel een nieuwe oefening in. Een veel gehoorde opmerking die ik als jury en instructeur vaak krijg is ‘in de L hoef je alleen maar een paar pasjes te wijken en de rest is hetzelfde als de in B, dus ik denk dat we wel over kunnen’.  Een zelfde soort opmerking krijg je dan over het schouderbinnenwaarts in de M1, eenvoudige wissels in de Z1 en de wissels in de Z2. De gedachte van ruiters is dus vaak dat die nieuwe oefeningen er zijn om een volgende klasse een stapje moeilijker te maken. Maar, dat is dus niet zo. Die oefeningen zijn er om je paard verder op te leiden tot atleet, en in de proef laat je zien dat jouw paard verder opgeleid is. Vandaar dat de meeste goede instructeurs juist zeggen dat je thuis in training eigenlijk een klasse verder moet zijn dan de klasse waar je op wedstrijd in uit wilt komen. Nu zien we het vaak andersom en trainers die ruiters pushen zo snel mogelijk over te gaan, ben ik zelf dan ook niet zo’n voorstander van.” 

De basis; takt, tempo & regelmaat

“Eigenlijk begint het rijtechnisch opleiden van je paard al zodra je erop klimt. En hoewel ik nog steeds zonder krukje op elk paard kan stappen, gebruik ik eigenlijk altijd wél een krukje. Beter voor de paardenrug én voor je zadel. Elke les bij mij begint bij de absolute basis, namelijk of een ruiter voelt of zijn paard in takt, met hetzelfde tempo en dezelfde paslengte loopt in alle gangen. Ook in de hogere klassen is dat belangrijk en dat vergeten we wel eens met elkaar. Kijk ook of je paard ‘voor het been’ is. Dat betekent niet dat hij hard moet gaan, maar dat hij reageert als je been geeft.” Het nut van rijbaanfiguren

“Wanneer je begint met rijden, begin je al snel met sturen en rijbaanfiguren. Dat ze niet alleen zijn om je paard te laten gehoorzamen, maar ook om recht te maken of juist te laten buigen, dat weten de meeste ruiters wel. Maar dat een slangenvolte niet alleen een goede oefening voor buiging en schoudervrijheid is, maar ook om je paard meer op het achterbeen te krijgen, daar staat niet iedereen bij stil. Wanneer je als ruiter meer gaat nadenken over wat je ontwikkelt bij je paard door bepaalde oefeningen te rijden, ga je heel anders trainen. Dan rij je ook niet meer van klasse naar klasse, maar dan train je jouw paard om zich te ontwikkelen.” 

Plezier hebben

“We vinden het allemaal leuk om succesvol met ons paard te zijn en stellen onszelf graag doelen. Dat is ook heel goed, want anders kom je niet verder. Waar we wel wat meer bij stil mogen staan, is dat we werken met dieren. Sommige oefeningen zullen ze makkelijker leren dan andere oefeningen. De kunst is om geduldig te blijven én consequent te zijn. Ook mag een paard fouten maken, en een ruiter natuurlijk ook. Wees daarom altijd geduldig en word niet boos als je paard het even niet begrijpt. Maar wat toch wel het allerbelangrijkste is, dat is plezier hebben. Want daarmee is het ook allemaal begonnen toch?”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant