image1
image1

Het maximale uit jezelf halen, ondanks (of dankzij) een beperking

Nieuws

Heb jij een beperking (fysiek, mentaal, groot of klein) en wil je toch het maximale uit jezelf én de paardensport halen? Hier lees je hoe dressuuramazone en instructrice Myrna van Wijk ondanks, of misschien wel dankzij, haar beperking toch op hoog niveau meedraait in de sport en daarnaast ook haar eigen dressuurstal runt.


Vijftien jaar geleden brak Myrna haar rechterbeen; zowel haar kuitbeen als scheenbeen waren kapot. Ze heeft hierdoor in korte tijd verschillende operaties moeten ondergaan. Hieraan heeft ze posttraumatische dystrofie in haar linkerknie en rechterenkel overgehouden, waardoor ze veel kracht in haar benen mist. In het dagelijks leven loopt ze nog steeds met krukken als ze lange afstanden moet afleggen of lang moet staan.

Dispensatie


Je kunt zowel voor fysieke en visuele beperkingen als voor mentale beperkingen dispensatie aanvragen bij de KNHS. Het soort dispensatie hangt af van jouw persoonlijke situatie. Myrna vertelt: “Toen ik het rijden weer kon oppakken, merkte dat ik erg aan het tobben was doordat ik kracht in mijn benen miste. Na een classificatiekeuring kreeg ik dispensatie toegewezen, waardoor ik een zweepje mag gebruiken in de proef en ook mag lichtrijden. Zo’n keuring is nog best streng. Je wordt uitgebreid beoordeeld.” Dispensatie kan je helpen om verder te komen in de reguliere wedstrijdsport. Er bestaat ook Aangepast Sporten; hierbij word je in grades ingedeeld.

Het juiste paard


Uiteraard is het belangrijk dat jouw paard goed bij je past en misschien ook wel bij je beperking. “Uiteindelijk heb je altijd een paard nodig wat bij je past, ook als je 100% gezond bent,” beredeneert Myrna. “Toch is het wel handig om te kijken naar je eigen kunnen, bijvoorbeeld als je een nieuw paard gaat kopen. Als je bijvoorbeeld niet zo sterk in je armen of bovenlichaam bent, is een paard dat hangt niet zo handig. Voor mezelf weet ik dat ik niet zoveel kracht in mijn benen heb, dus heb ik graag een paard dat scherp aan de beenhulpen staat. Maar uiteindelijk willen we dat allemaal,” lacht ze.

Blijf fit


Een beperking is meestal geen excuus om niet fit te zijn. Myrna runt haar eigen stal en heeft dus een sportschool aan huis. “Uitmesten, klusjes, meerdere paarden op een dag rijden: zo blijf ik zeker fit. Maar het is ook belangrijk om specifiek te trainen wat voor jou lastig is. Zo moet ik steeds sneller worden met mijn benen, daar train ik gericht op.” Met een beperking moet je bijna altijd compenseren, dus het is belangrijk om zo goed mogelijk voor de rest van je lichaam te zorgen.

Instructie die bij je past


Myrna vertelt hoe haar instructrice haar motiveert: “Ik heb toen ik voor het eerst kwam lessen wel verteld wat mijn beperking was, maar mijn instructrice legt daar nooit de nadruk op. Eigenlijk hebben we het er verder nooit over gehad. Binnen mijn grenzen motiveert zij me om het maximale uit mezelf te halen. En dat werkt heel goed voor mij.” Dat principe past Myrna ook toe op haar eigen lesklanten. “Wederzijds respect vind ik heel belangrijk, ik zou nooit iets van iemand vragen wat praktisch onmogelijk is. Maar binnen die grenzen kun je iemand wel pushen om het beste uit zichzelf te halen.”

Doorzettingsvermogen


Een essentieel deel van omgaan met een beperking is doorzettingsvermogen. “Je moet dealen met wat je hebt. Het is niet altijd ideaal, maar ondanks mijn beperking heb ik misschien wel meer bereikt dan iemand die 100% fit is. Misschien is het juist dankzij mijn beperking dat ik ben waar ik nu ben. Ik wil alles eruit halen wat erin zit.”

Speciale hulpmiddelen


Myrna gebruikt zelf geen speciale hulpmiddelen, maar adviseert wel om op zoek te gaan naar wat voor jou werkt: “Een van mijn klanten heeft speciale beugels met een magneet-systeem. Door haar beperking vlogen haar voeten altijd snel uit haar beugels. Dit is dan toch een prachtige oplossing. Ga op zoek naar de oplossingen die voor jou werken.”

Dromen najagen


Ten slotte adviseert Myrna iedereen, met of zonder beperking, om hun dromen na te blijven jagen. “Ik denk dat dat uiteindelijk het belangrijkste is. Natuurlijk moet je in de paardensport enigszins gevoel hebben, aanleg. Maar het gaat ook om dat doorzettingsvermogen. En met een beperking moet je wel blijven doorzetten, je moet net een tikje harder werken dan een ander.” En vooral dankzij die eigenschap haal je het maximale uit jezelf!

Bron: Bitmagazine.nl