Luisterend oor Betunero V
Luisterend oor Betunero V

Luisterend oor als sleutel tot succes

Training Opvallend

Waarschuwing: na het lezen van dit artikel zal het je paard trainen, verzorgen en rijden waarschijnlijk nooit meer helemaal hetzelfde zijn. Weet jij al wat hét geheim van die echte goede, authentieke band met je paard is? “Een luisterend oor bij jezelf en bij je paard.” Maar wat is dat precies? Angela Remie, instructeur en eigenaresse van Avalon’s Ruiterbegeleiding legt het uit.

Oren om te horen of oren om te ‘kijken’?

Hoe zit het eigenlijk met jouw eigen luisterend oor? Heb jij dat? En nog veel belangrijker misschien wel, hoe is het met het luisterende oortje van jouw paard gesteld? Want, een luisterend oor en daarmee de aandacht van je paard is volgens Angela Remie de sleutel tot succes. “De kunst is eigenlijk dat jij en je paard letterlijk naar elkaar (gaan) luisteren. Altijd en overal. Ga daarom vanaf vandaag maar eens op het orenspel van je paard letten en ontdek hoe je jullie band sterker maakt.”

Luisterend oor: Linker- of rechteroor?

Dit houdt volgens Angela in dat ook tijdens het trainen en rijden over het algemeen één oor met de opening in jouw richting gedraaid is. Net zoals tijdens het loswerken, longeren of werk aan de hand. “Het luisterend oor is als je naast je paard staat het oor aan jouw zijde. Als je gaat mennen of rijden, dan is het luisterend oor het oor aan de zijde van de gewenste buiging. Linkerbuiging? Linkeroor. Rechterbuiging? Rechteroor. Als je er eens echt gericht op gaat letten dan sta je er vermoedelijk versteld van hoe vaak er een oortje op je gericht wordt door je paard.”

Rijkunst tot over je oren

Echt correct met paarden werken is letterlijk kunst. Kunst waar heel wat bij komt kijken ook. Angela is instructrice in horsemanship, ruitergevoel, revalidatie, rechtrichten, verfijning en de klassieke/academische rijkunst. “Als een ruiter echt goed bezig wil zijn, is er heel veel waar hij of zij op zou moeten letten. Denk onder andere aan rust, goed ademen, de stand van je voeten, het correct mee bewegen van je zit en een evenwichtige gewichtsverdeling van paard en ruiter.”

“Als je dat allemaal tegelijkertijd netjes en ontspannen voor elkaar krijgt, dan zijn er nog zaken zoals de buikspieraanspanning van je paard, soepele en ontspannen gewrichten en nog veel meer belangrijke punten, die teveel zijn om allemaal in dit artikel te noemen.”

Hoor en

Naast alle dingen waar een ruiter op zou moeten letten is de aanwezigheid van een wederzijds luisterend oor het allerbelangrijkste. Angela: “Ga vanaf vandaag eens extra bewust naar je paard luisteren. Zoek jullie gezamenlijke luisterend oor op.” En wederom geeft ze een tip vooraf: “Een écht geconcentreerd luisterend oor moet je verdienen!”

Hoe? “Bied je paard zelf ook een eerlijk luisterend oor, heb aandacht voor je paard.  Begin maar eens door gewoon ergens met je paard te gaan staan en samen elkaars aandacht vast te houden. Kijk maar eens of de opening van één paardenoor bij je blijft en daarmee vaak ook zijn aandacht voor jou. Eerst oefen je in alle rust tijdens het stilstaan en daarna ook tijdens elke oefening die je wenst.”

Leer van paard

En probeert het eens tijdens een buitenrit, het springen of een dressuurtraining.  Zo ontwikkelen jullie op een gegeven moment als ‘vanzelf’ de meest optimale communicatie.” Wanneer dat moment is? Angela omschrijft het als volgt: “Je paard leert je of je op de goede weg bent. Een paard dat weer afhaakt of het gevoel heeft dat hij toch niet ‘gehoord’ wordt draait zijn oor (en waarschijnlijk ook zijn hele hoofd) weer van je weg. Hij gaat op zoek naar andere, meer boeiende zaken en verbreekt de verbinding die hij met je zocht.”


Bondadoso in verzameling, met een luisterend oor 


“Richt hij zijn ene oor wél op je? Dan is er al een hele mooie connectie! Dán is je paard geconcentreerd met jou bezig! En jij ook op de juiste manier met jouw paard. Het mooiste ruitergevoel dat er is. Al is het maar een minuut in het begin, dat gaat steeds langer worden. Als je daarom vanaf nu serieus gaat letten op het vasthouden van de aandacht van je paard via zijn oren dan zul je zien dat er in feite al best vaak een oor even naar je toe gedraaid wordt. Wees daar dankbaar voor, probeer het vaker en langer voor elkaar te krijgen. Gebruik daarvoor je lichaamstaal, een kleine beweging, een zacht woordje of een klik. Wees eerlijk en consequent, zie je paard als gelijkwaardige gesprekspartner en blijf jezelf. Laat je niet afleiden, luister naar je hart en naar jullie onderlinge band…”

Bron: Bit & Cap

Luisterend oor uitgelicht
Luisterend oor Bondadoso