-

Help! Voor het eerst met je jonge paard op concours

Jonge paarden Anniek de Wit

De eerste buitenwedstrijd van het seizoen is altijd spannend. Hoe bereid je je paard het beste voor op deze nieuwe ervaring? Grand Prix-amazone en ervaringsdeskundige Vai Bruntink helpt je op weg.

“Het is voor zowel de ruiter als het paard belangrijk dat de eerste (outdoor) wedstrijd een positieve ervaring wordt”, begint Vai. “Om hier zo zeker mogelijk van te zijn kun je vooraf zeker al een aantal voorbereidingen treffen.”

Train op vreemd terrein

“Zorg ervoor dat je vooraf ook al eens op vreemd terrein getraind hebt en bouw dit langzaam op. Het is handig om voor de eerste keer een relatief rustige accommodatie uit te kiezen, waar je je jonge paard bijvoorbeeld even kunt longeren voordat je erop stapt. Zo leer je je paard kennen op ander terrein en creëer je een zo veilig mogelijke situatie.”

Tref ook op concours maatregelen

“Als je dit eenmaal of wellicht vaker hebt gedaan dan kun je al vrij goed inschatten hoe je paard zich zal gedragen op concours. Heb je gemerkt dat je paard vrij sensibel reageert op een andere omgeving? Dan kan het verstandig zijn je paard thuis al even wat beweging te geven. Bijvoorbeeld aan de longe of even losrijden onder het zadel. Zo is de overtollige energie er al uit voordat je op concours gaat.”

“Als je eenmaal op pad gaat neem dan vooral iemand mee. Diegene kan je helpen je paard vasthouden tijdens het opzadelen en opstijgen, maar ook tijdens het eerste rondje stappen kan diegene even met je meelopen om je paard wat vertrouwen te geven.”

Vergeet jezelf niet

“Tot slot is het ook heel belangrijk dat je zelf rustig en geconcentreerd blijft, omdat je deze energie ook uitstraalt op je paard. Stap de eerste keer niet te lang rond aan een lange teugel, maar ga iets sneller aan de slag zodat de aandacht van je paard ook op het werk gericht blijft.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant