-

Handen stil, hakken laag

Arnd Bronkhorst

We hebben het allemaal meer dan eens gehoord van onze instructeur; handen stil, hakken laag. Maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom een aantal tips om je instructeur de volgende keer te verbazen.

Handen stil

Het is echt zo simpel als het lijkt. Om je handen stil te houden moet je stoppen met het gebruiken van je handen. Vaak probeer je met je handen van alles te regelen, maar dit is eigenlijk niet nodig. Je hulpen kun je namelijk gewoon met de rest van je lichaam blijven geven. Het lastige hiervan is dat je meer coördinatie en kracht moet hebben in de rest van je lichaam om deze goed te kunnen gebruiken.

Welke hulpen kun je dan gebruiken in plaats van je hand?

  • Je zit
  • Je gewicht
  • Je benen
  • Je stem

Wel een stille hand, niet een vaste hand

Let er wel op dat zodra je bezig gaat met het verbeteren van een stille hand je je hand niet vast gaat zetten. Je paard beweegt namelijk als hij loopt, dus wanneer je je hand stil zet werk je je paard behoorlijk tegen.Een meegaande en flexibele teugelvoering met een constant contact loont de moeite. Het paard zal makkelijker bewegen, meer vertrouwen in de ruiter hebben en daardoor de aanwijzingen beter opvolgen. Het is de bedoeling dat het paard tijdens het rijden rustig kan kauwen en slikken, zonder daarin te worden gestoord door een klapperend of klemmend stuk ijzer, dat in de mond rammelt of de tong aan de onderkaak vastklemt. Een paardenneus beweegt mee als het dier loopt. Een goede hand volgt exact die beweging. Je hand staat dus stil ten opzichte van die mond.

Hakken laag

Je zou denken dat de oplossing ligt in het uitdrukken van je hakken, maar niets is minder waar. Zodra je spanning op je been zet, door je hakken uit te drukken of je tenen omhoog te trekken, krijg je niet de beenhouding die je wilt. Ontspanning in je been is nodig om verkramping te voorkomen, maar ook om te zorgen dat je effectieve beenhulpen kunt blijven geven.

Oefen op het paard

Een klassieker in de oefening om je hakken laag te houden (en je benen lang 😉), is het rijden zonder beugels. Het makkelijkst is om dit te doen terwijl iemand anders je paard longeert, zo kun jij je volledig focussen op je eigen houding en zit. Laat je benen hangen en draai je enkels zowel naar binnen als naar buiten. Focus er hierbij op dat je je hakken laag houdt.

Oefen ook naast het paard

Merk je dat je spieren strak blijven staan en mis je wat souplesse? Dan is het handig om ook naast je paard aan de slag te gaan. Dit kun je doen door op je tenen op een trap te gaan staan, met je hakken over de rand van de trede. Sta je kuitspier toe om te ontspannen en zo de achterkant van je onderbeen te laten rekken. Terwijl je dit doet kun je nagaan waar je optimale positie voor je hak is. Zoek dit gevoel vervolgens weer op als je aan het rijden bent.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant