-

Geen tijd? Geen excuus!

Training Arnd Bronkhorst

Tussen het kerstontbijt, de kerstbrunch, de kerstlunch en het kerstdiner door ben je allang blij als je even adem kan halen. Maar dan bedenk je je weer dat je paard ook nog een beetje aandacht wilt. Geen tijd voor, dan morgen maar. Nergens voor nodig! Je kunt je paard namelijk ook eenvoudig in korte tijd hard aan het werk zetten.

Rijd overgangen

Dit is geen hogere wiskunde, maar de impuls van je paard kun je goed verbeteren door het rijden van overgangen. Bedenk van te voren waar in de baan je de overgang gaat rijden en voer deze dan precies op de plek uit die jij wilt. Je kunt beginnen met progressieve overgangen tussen de gangen. Houd je wel van een beetje uitdaging. Oefen dan met niet-progressieve overgangen.

Tip: Heb je net dat beetje meer tijd om toch nog balkjes neer te leggen? Dan is het ook leuk om hiermee te oefenen.

Rijd tempowisselingen

Begin je het rijden van overgangen al onder de knie te krijgen en houdt je paard zijn aandacht goed bij jou? Rijd dan eens tempowisselingen. Hiermee wordt bedoeld dat je in de gang waarin je rijdt een beetje opvangt of juist een beetje naar voren rijdt. Dit kun je in alle gangen doen, maar in de galop is het extra zwaar voor je paard.

Tip: Gaat het rijden van tempowisselingen je goed af? Rijd dan eens richting de verzameling.

Wees creatief

Er zijn talloze variaties op standaardoefeningen te bedenken die je paard harder laten werken. Dressuuramazone Adelinde Cornelissen gebruikt het volte openen en sluiten op allerlei manieren om haar paarden te verbeteren. “Alleen als je dit heel bewust rijdt, heeft het oefenwaarde. Daarmee bedoel ik dat je niet ineens helemaal opzij gaat. Neem je goed voor hoe ver je wilt en rijd daar naartoe. En ga dan naar het volgende punt. Je sluit dus eerst één meter, dan ga je weer een meter kleiner en zo verder. Plaats denkbeeldige punten op de cirkel en houd die aan voor de maat. Je moet het in gedachten als lijntje op de grond zien, waar je overheen rijdt. Dat doe je bij het openen ook.”

Tip: Combineer het terug rijden met het volte sluiten en kijk of je pirouettes kunt gaan draaien.

Oh en vergeet niet om je training te starten en af te sluiten met goed in– en uitstappen.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant