-

Ga crossen! Schuilt er een eventer in jou en je paard?

cross hindernis door struik Arnd Bronkhorst

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en wil je weleens wat anders dan in een dressuurbaan rijden? Ga crossen! Maar hoe pak je dit aan? Alice Naber-Lozeman, internationaal eventingamazone, geeft tips hoe je het beste kunt beginnen met crossen en waar je allemaal aan moet denken.

Eventing wordt de laatste jaren steeds populairder in ons land, merkt ook eventingamazone Alice Naber-Lozeman. “Ik vind dat ontzettend leuk! Als klein meisje kwam ik al in Boekelo om naar de cross te kijken. Mijn vader won al in 1969 de eerste military van Nederland, toen was ik nog niet eens geboren. Ik ben er dus echt mee opgegroeid. De veelzijdigheid is fascinerend. Het is een soort triatlon, je moet van alles kunnen. Dat is best moeilijk, het maakt de uitdaging groter. Ieder paard heeft zijn eigen sterktes en zwaktes en vraagt om een andere training. Daarom is geen dag hetzelfde.” Als eventingruiter moet je dressuur kunnen rijden, een springparcours afleggen en de crossbaan op. Juist die combinatie maakt het zo leuk, vertelt Alice. “De cross, daar doe ik het voor en die zou ik echt niet willen missen. Anders was ik wel dressuur- of springruiter geworden. Maar alleen crossen zou ik ook minder vinden, juist die veelzijdigheid is echt geweldig.”

Gezond en gehoorzaam

Als je nog nooit een cross hebt gereden, kan het best spannend zijn om het te proberen. Toch valt het volgens Alice allemaal best mee. “Crossen is vooral heel erg leuk. Natuurlijk moet je een goed gezond paard hebben, dat is wel echt een eerste vereiste. Maar dat geldt voor alle disciplines van onze sport. In principe kun je met ieder gezond paard een B cross rijden. Hij hoeft daarvoor echt niet zo fit te zijn om de Military Boekelo te lopen, maar het is wel belangrijk dat je paard een goede conditie en sterke benen heeft en gewoon lekker in zijn vel zit. Hij moet makkelijk een paar minuten kunnen galopperen.”

Naast een goede gezondheid is het belangrijk dat je paard ook buiten gehoorzaam is voor je aan een cross begint. “Je kunt de gehoorzaamheid testen en trainen door eens die bak uit te gaan. Je paard moet ook buiten de beschermde omgeving en zonder steun van de bakrand goed aan je hulpen zijn. Zet je paard eens in de trailer en ga het bos in of het strand op. Regelmatig buitenrijden is een goede voorbereiding op je eerste cross en daarnaast ook hartstikke leuk voor jou en je paard.

Verplaats je dressuurtraining bijvoorbeeld eens naar buiten, dat doe ik zelf ook veel. Je kunt buiten heel goed halthouden, een pasje opzij gaan en veel schakelen. Buitenrijden is ook heel geschikt om te werken aan je balans, wat tijdens een cross heel belangrijk is. Zorg dat je ook met kortere beugels een goede balans hebt voor tussen de hindernissen. Is je paard nog erg groen? Zorg dan dat je eerst wat simpele sprongen oefent, zowel binnen als buiten. Een cross rijden met een paard dat nog nooit gesprongen heeft, werkt niet.”

Vertrouwen

Rijd je regelmatig zonder problemen buiten? Dan kun je een keer naar een crossterrein gaan om een boomstammetje te springen en door een greppeltje te rijden. “Laat je paard aan dit soort hindernissen wennen. Vervolgens kun je een keer een oefencross of tripalon rijden, dan kun je achter andere paarden aan en springen de meeste paarden zo’n cross veel makkelijker. Dit is ook handig voor paarden die bijvoorbeeld niet door de waterbak willen. Als je achter een ander paard aan gaat, lukt het vaak wel. Maak dus gebruik van het kudde-instinct en houd het in het begin simpel. Een kind moet ook eerst naar de kleuterschool en dan alle klassen langs.” Bevestigen en vertrouwen winnen is heel belangrijk, vooral in eventing. Alice ziet vaak dat mensen te snel naar een hoger niveau gaan waardoor het paard het vertrouwen verliest. “Dat is zonde, je bouwt sneller iets af dan op. Vertrouwen kun je opbouwen in je training, neem daar echt de tijd voor”, adviseert ze.

Karakter

Hoewel je in principe met ieder gezond paard een simpele cross zou kunnen rijden, kan het karakter van je paard natuurlijk wel verschil maken. “Een meewerkend karakter is het fijnst, dat je paard graag voor je wil werken”, vertelt Alice. “Vaak kom je daar pas achter als je met zo’n paard aan de slag gaat, dat maakt het wel lastig. Ik selecteer mijn paarden vooral op galoppeervermogen, maar dat is op een lager niveau niet het allerbelangrijkst. Daar moet hij het vooral voor je willen doen. Ook dit heeft te maken met vertrouwen. Je kunt nog zo’n goed paard hebben, maar als hij je niet vertrouwt, dan wordt het niets.” Natuurlijk geldt dat ook andersom: jij moet ook op je paard kunnen vertrouwen als jullie samen de crossbaan opgaan. “Je moet echt een partnership met je paard hebben om te crossen”, vertelt Alice.Fitheid

Nu we weten aan welke voorwaarden je paard moet voldoen, is het tijd te kijken naar wat je als ruiter nodig hebt om te crossen. “Een van de belangrijkste dingen is uithoudingsvermogen”, begint Alice. “Met name in lagere klassen zie je soms mensen die veel te zwaar zijn. Dat is lastig in een cross, zowel voor jou als je je paard. Werk dus aan je eigen fitheid. Daarnaast is enige springervaring natuurlijk wel handig. Om aan een officiële B cross mee te mogen doen, moet je als ruiter minstens één winstpunt in het B springen hebben gehaald. Verder moet je natuurlijk een beetje durven maar vooral: doen! Crossen is heel leuk en het kan echt een overwinning zijn voor jezelf. Het geeft zoveel adrenaline. Juist als je het eigenlijk doodeng vindt, kan het ontzettend veel doen voor je zelfvertrouwen. Zorg dat je goed voorbereid bent en houd het in het begin simpel. Dan krijg je zelfvertrouwen en gaat het steeds makkelijker.”

Uitrusting

Qua uitrusting heb je voor een cross niet heel veel extra’s nodig dan wanneer je springt of dressuur rijdt. “Een goede cap en comfortabele rijkleding is natuurlijk een must, maar dat geldt voor alle takken van de paardensport. Wat je uitrusting in een cross wel anders maakt, is de bodyprotector en het rugnummer dat je draagt”, legt Alice uit. Zo’n bodyprotector is in een cross echt geen overbodige luxe. Het beschermt je wervelkolom, ribben en organen bij een eventuele val. Bodyprotectors worden gemaakt van memoryfoam, waardoor het zich naar je lichaam vormt. Laat je wel goed adviseren over de maat. De pasvorm is namelijk super belangrijk om je goed te beschermen en het dragen tegelijkertijd zo comfortabel mogelijk te houden.

Natuurlijk moet je ook je paard goed beschermen. Goede crossbeschermers zijn dan ook een must, vindt Alice. “Crossbeschermers bieden nog meer bescherming dan gewone peesbeschermers en strijklappen. Dat is ook wel nodig; je paard hoeft maar een keer in hoog tempo tegen een boomstam aan te stoten en hij heeft zo een open wond. De behandeling door een dierenarts kost meer dan goede bescherming, bespaar dan ook zeker niet op goede crossbeschermers!” Qua harnachement adviseert Alice om met een goed springzadel (met veiligheidsbeugels) te rijden als je voor het eerst gaat crossen, zodat je je beugels goed kort kunt doen. “Dat is vaak beter dan een veelzijdigheidszadel. Met een dressuurzadel zou het ook kunnen, bijvoorbeeld in je eerste oefencross. Heb je de smaak te pakken en wil je verder? Koop dan een goed springzadel of zelfs een eventingzadel. Zo’n eventingzadel is nog iets verder naar voren gebouwd en is iets platter dan een springzadel, ideaal voor deze discipline.”

Checklist

Ben jij enthousiast geworden en wil je naast dressuur rijden en springen weleens en cross proberen? Kijk dan met deze checklist of jij en je paard er klaar voor zijn.

Bron: Bit 233

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!