-

Eerste hulp bij wedstrijdrijden

Wedstrijdrijden Jacques Toffi

Of je wedstrijden rijdt op internationaal niveau, elk weekend in de regio aan de start komt of je je eerste wedstrijd op de manege rijdt. Een goede voorbereiding is áltijd het halve werk. Bea Faber- van der Mei en Milou Faber van Trainingsstal Faber helpen je op weg.

Leer je proeven

Zorg dat je je proeven ruim van te voren uit je hoofd leert. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bak te tekenen op een A4-tje en hier je route in aan te geven. Als jij je proeven kent, hoef je niet blindelings op je voorlezer te vertrouwen, maar kun je gefocust met je paard bezig zijn.

Visualiseer

Visualiseren werkt echt . Als je je proeven hebt geleerd, ga je vervolgens net doen alsof je deze echt gaat rijden. Rijd van oefening tot oefening. Denk hierbij extra na over de voorbereiding, de inzet, het uitrijden en de hulpen die je geeft. Dit kun je in gedachten doen, maar je kunt ook zelf de proef gaan lopen of uitschrijven.‘Fit to compete’

Zorg ervoor dat zowel je paard als jij fit zijn. Je wilt in topvorm in de ring verschijnen. Ga dan ook niet kort van te voren heel intensief trainen. Je paard en jij hebben een paar dagen nodig om voldoende te herstellen. Zorg dus dat je op tijd begint met trainen.

Denk om je ademhaling

Als het moment van de wedstrijd daar is ben je misschien wat gespannen. Adem rustig via je buik zodat je je beter kunt ontspannen. Als jij je beter ontspant werkt dit door op je paard. Dit kun je ook thuis zowel naast als op het paard oefenen, zodat je het tijdens de wedstrijd kan toepassen.

Doelen stellen

Zorg dat je een doel stelt voor tijdens de wedstrijd. Een doel waar jij invloed op hebt en waar je de focus op legt. Zorg ervoor dat het doel haalbaar en zo concreet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld de ademhaling zijn.

Positieve mindset

Breng jezelf in een positieve mindset. Je paard is niet gek en jij ook niet. Negatieve gedachtes helpen jou niet, maar je brengt ze ook nog eens over op je paard. Denk niet aan wat er allemaal fout kan gaan, maar denk aan de positieve dingen. Je weet wat je wilt, focus daar op.

‘Go with the flow’

Blijf bij je taak. Laat je niet van de wijs brengen door een oefening die niet perfect ging. Mislukt een oefening? Laat het los en ga weer voor die 8 voor het volgende onderdeel. Focus je op het hier en nu, op je rijden, niet op het winnen of verliezen of de gevolgen daarvan. Zorg dat je bezig bent in het moment.

Blijf voelen

Blijf goed voelen wat er onder je gebeurt. Die ene strenge jury, dat paard in de ring naast je, die man met die boze blik aan de kant? Laat je niet afleiden. Zorg ervoor dat je blijft inspelen op wat je paard je vertelt.

Maar bovenal; geniet. Paardrijden is een feestje. Dus hang de slingers op en ga ervoor!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant