020711246_ABFweb
020711246_ABFweb

Een voorwaarts paard

Nieuws

Horselistening schreef een artikel over wat volgens hen een veel voorkomende oorzaak van uiteenlopende problemen tijdens het rijden is: een paard dat niet goed voorwaarts loopt. Wanneer is je paard werkelijk voorwaarts? En hoe bewerkstellig je dat?



Problemen tijdens het rijden


Veel problemen die zich tijdens het rijden voordoen, kun je oplossen. Maar lukt dat even niet, dan is het soms goed om op een andere manier naar de problemen te kijken. En of het nu gaat om een paard dat te traag loopt, gehaast is of niet recht loopt: je concentreren op het krijgen van een voorwaarts paard kan helpen. Uiteenlopende rijproblemen verdwijnen als het je lukt om je paard werkelijk voorwaarts te krijgen.

Voorwaarts


Niet de aandrang om sneller te gaan, maar de aandrang om in balans te komen, maat dat een paard voorwaarts is. Met je zit en benen moedig je je paard aan om naar die balans toe te werken. Met halve ophoudingen kun je je paard helpen om zijn evenwicht te ontwikkelen. Op die manier voorkom je ook dat-ie op z’n voorhand gaat lopen.

De combinatie van energie-activatie (met behulp van zit en benen) en de halve ophoudingen moeten ervoor zorgen dat je paard beter onder zichzelf gaat lopen. Een voorwaarts paard maakt optimaal gebruik van zijn eigen kracht én van zijn evenwicht.

Een voorwaarts paard is geen gehaast paard. Als je op een werkelijk voorwaarts paard rijdt, lijkt het juist of het dier alle tijd van de wereld heeft om bij elke stap zijn been neer te zetten. Het is een evenwichtige beweging, waarbij het paard veel controle heeft over zijn energie. Voor de toeschouwer echter lijkt het of het paard heel intens en bijna gepassioneerd beweegt.

Hoe ziet een voorwaarts paard eruit?


Door energie te verplaats en impuls te creëren, richt het paard zich recht. Zijn benen gaan dan rechtdoor. Zijn schouders bewegen op en neer (naar achteren), op het ritme van zijn stappen. Beide kanten van het lichaam worden effectief gebruikt, waardoor hij veel evenwicht heeft en niet van zijn pad wijkt. Een voorwaarts paard loopt vol vertrouwen vooruit en heeft geen behoefte om achteruit te schoppen met zijn benen. De oren zijn zacht en de spanning in zijn lichaam is ver te zoeken. Hierbij is het belangrijk dat je het paard ruimte geeft om vertrouwen te krijgen in je hulpen. (Dat doe je dus door hem op de juiste manier aan te moedigen om z’n energie te verplaatsen.) Je zult merken dat het paard, als dat laatste lukt, ook minder snel afgeleid raakt.

Hoe krijg je een voorwaarts paard?


Je paard voorwaarts krijgen, is geen kwestie van een knop indrukken. Je moet je paard gedurende de hele rit willen aanmoedigen. Die drang naar balans moet er bij je paard maar zeker ook bij jou als ruiter écht in komen! Je paard kan z’n hele leven bezig zijn om te leren om echt voorwaarts te lopen.

Het lijkt allemaal vreselijk veel werk. Maar als je consistent traint, raak je gewend aan het (voorwaartse) gevoel en slaag je er steeds vaker en langer in om dat gevoel te bereiken én te behouden. Een goede instructeur kan je hier natuurlijk bij helpen.

Heb jij nog meer tips? Deel ze! We willen ze graag van je horen! :-)


Bron: Horselistening.com.
141004031_ABFweb