-

Een protocol-onderdeel: Ontspanning, rechtrichten & aanleuning

Paard dressuur Arnd Bronkhorst

Een van de onderdelen onderaan het protocol waar je als combinatie een cijfer voor krijgt in dressuurwedstrijden, is het onderdeel ‘Het rechtgerichte, ontspannen en in aanleuning gaande paard’. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer is je paard echt ontspannen? Wat valt er allemaal onder het begrip rechtrichten en hoe zorg je voor een goede aanleuning? Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts licht het toe.

Begin bij de basis

“Waar we als juryleden eigenlijk altijd het eerst naar kijken, is de absolute basis voor het rijden van een proef. Daarbij moet je denken aan de eerste fasen van het scala van de africhting bij paarden. Helaas zijn er veel ruiters die het scala niet of nauwelijks kennen, terwijl het van oorsprong Duitse systeem niet alleen houvast biedt voor het opleiden van (jonge) paarden, maar ook als basis voor de beoordeling waarop juryleden proeven beoordelen geldt. Het scala bestaat uit 6 fases van de africhting van paarden; takt, ontspanning, aanleuning, impuls, rechtrichten en verzameling.  Waarbij de laatste in de hogere klassen op het protocol verschijnt. Goed om het scala dus te kennen.”

De gangen en takt

“Waar nogal eens discussie over ontstaat, zijn de cijfers voor de gangen van het paard. We moeten ons als ruiter meer bewust zijn van de aanleg die ons paard heeft en daar ook eerlijk over zijn. Het ene paard kan nou eenmaal beter stappen dan het andere. Waar we als jurylid op beoordelen is de regelmaat en het ritme van de passen, maar ook de ruimte in deze passen. Je kunt op al deze dingen trainen, maar het ene paard heeft er nou eenmaal meer aanleg voor dan het andere. Dus als jij een paard hebt dat slecht stapt, moet je meer moeite doen voor een goed cijfer dan een ruiter met een paard dat heel erg goed stapt. Soms vinden ruiters dat oneerlijk, ik zie dat zelf meer als een uitdaging, zowel als ruiter als wanneer ik les geef”.Ontspanning

“Ontspanning is de tweede trede in het scala van de africhting en in een proef eigenlijk mega belangrijk. Wanneer een paard gespannen is, zie je dat in de onderdelen terug en meestal niet alleen onderaan het protocol. Als jurylid wil je altijd in het voordeel van de ruiter jureren, wat in theorie betekent dat je dit alleen onderaan het protocol wilt laten terugkomen. Maar als een paard in de praktijk bijna elke oefening begint met oren in de nek, strakke rug, hier en daar ook nog opzij springt én totaal niet let op de ruiter, dan is dat eigenlijk onmogelijk. Een ontspannen paard is dus heel belangrijk voor een goede beoordeling.”

Rechtrichten

“Dat een paard op een rechte lijn ook recht moet lopen, zoals in proeven van bijvoorbeeld A naar C, dat weten de meeste ruiters wel. Rechtrichten is ook dat wanneer je een volte rijdt, het paardenlichaam precies zo gebogen is als de volte die je rijdt. We noemen dit lateraal rechtrichten. Wat veel ruiters niet weten, is dat rechtrichten ook gaat over horizontaal evenwicht. Wanneer dat niet in orde is, zie je in proeven paarden die ‘hangen op de hand’, in de verkeerde galop aanspringen of kantelen met het hoofd. Sommige ruiters kunnen dat nog compenseren in de B en L, maar vanaf de klasse M gaat het dan vaak mis met schouderbinnenwaarts of travers. Werken aan rechtrichten en evenwicht is dus een must in alle klassen en bij alle oefeningen.”

Aanleuning

“Aanleuning gaat over de constante verbinding tussen ruiterhand en paardenmond. Soms krijg je als jury de opmerking dat dit in de B nog niet nodig is. Dat is dus niet juist, want het gaat over het contact tussen ruiter en paard. Dat is ook nodig in de BB en B. De mate waarop de aanleuning zich ontwikkelt en hoe een paard aan de teugel loopt, dat verschilt wél per klasse en verandert dus als jouw paard verder ontwikkeld is. We vinden in elke klasse al belangrijk, omdat een paard met aanleuning zijn natuurlijk evenwicht makkelijker terugvindt én omdat het zijn rugspieren juist leert gebruiken. Dat laatste is nodig om de ruiter te kunnen dragen en dus essentieel. Aanleuning krijg je altijd door van achteren naar voren te rijden, en niet andersom.” 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant