-

Dressuurwerk aan de hand: 2 praktische oefeningen

Hilde Style Photography en Ocean van Roozendaal

Dressuurmatig werken aan de hand, een ideale trainingsvorm voor paarden ter afwisseling, als warming-up, revalidatie of als ter versterking en versoepeling van de spieren. Angela Remie van Avalon’s Ruiterbegeleiding legt uit wat de eerstvolgende twee stappen zijn voor echt succesvol dressuurmatig werken aan de hand.

Het complete dressuurpakket en meer

Wat is dressuurmatig werk aan de hand en wat zijn de basisprincipes? Dat lees je in dit artikel. Dat werk aan de hand nuttig is voor ieder paard en elke ruiter, daar bestaat geen twijfel over. Je ontdekt vanaf de grond vaak dingen in de bewegingen van je paard die je vanaf zijn rug letterlijk over het hoofd ziet. Daarom wordt werk aan de hand ook zo vaak gebruikt tijdens revalidatieperiodes. Je traint een paard heel functioneel en gericht, maar dan zonder de extra belasting van het ruitergewicht.

Uiteindelijk wil je met het werk aan de hand natuurlijk toewerken naar een paard dat allerlei spierversterkende oefeningen voor je doet. Denk allereerst aan correct bewegen in lengte – en zijdelingse buiging, maar ook aan oefeningen zoals schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyementen en pirouettes. En als je de smaak echt te pakken hebt, dan kun je dit allemaal uitwerken naar het uitvoeren van elke oefening afzonderlijk in een super verzamelde galop. Zie je het al voor je? Jouw eigen paard dat de meest zware dressuuroefeningen perfect uitvoert terwijl jij er tamelijk relaxt gewoon naast loopt? Inderdaad, dit is het hogere werk, maar mogelijk is het zeker. En juist door deze leuke manier van werken ook nog voor eigenlijk elk type paard of pony prima haalbaar.

Aan de slag

Angela Remie legt alles zo simpel mogelijk aan je uit, zodat je er thuis zelf mee aan de slag kunt. Het is wel handig dat je wel al de eerste drie leidposities beheerst. Angela: “Dressuurarbeid is voor de meeste paarden juist aan de hand goed haalbaar. Maar je moet wel bij het begin beginnen en stapsgewijs werken. Houd ook alles wat je vraagt logisch voor de paarden, dat werkt in je eigen voordeel. Vaak kun je in je eigen lichaam ook meteen al voelen hoe het paard zou moeten reageren. Loop jij zelf niet lekker? Dan geldt dat negen van de tien keer ook voor je paard. Zoek naar een houding die voor jezelf comfortabel aanvoelt. Dan geldt dat prettiger lopen meestal ook voor je paard. Oefen dit en train zo je eigen ruitergevoel, waar je ook in het rijden enorm veel voordeel van hebt.”

Oefeningen splitsen en doelen stellen

Het bereiken van het hoogste niveau doe je natuurlijk niet in een keer. Dressuurwerk aan de hand is net zoals dat vanuit het zadel gaat opgesplitst in oefeningen. Zo houd je het begrijpelijk voor je paard. Angela legt uit: “We beginnen hier bij Avalon daarom altijd eerst met het stellen van een doel. Wat wil je met je paard bereiken in de komende trainingsperiode? Om je doel te bereiken, splitsen we dat vervolgens op in haalbare tussendoelen (oefeningen). Zo krijgen jij en je paard de kans om alles tot in detail goed aan te leren.”

Stel jezelf het ideale eindplaatje voor

Angela vervolgt: “Probeer bij het stellen van je doel jezelf in te beelden hoe jouw ideale plaatje eruit moet zien aan het einde van je trainingsperiode. Beeld jezelf dit letterlijk in. Je werkt dan tijdens elke training steeds een stap verder naar het bereiken van het ideale plaatje dat je jezelf inbeeldde toe. Klopt het plaatje? Dan kun je door naar een volgend doel.”

En het allermooiste hiervan? Als je daarna precies hetzelfde doet vanuit het zadel, dan gaat het bereiken van datzelfde plaatje veel makkelijker en sneller. Je weet dan namelijk al precies wat je wilt zien van je paard en jezelf. En dat eerst vanaf de grond aanleren en dan doorvoeren naar het rijden werkt bij elk van haar leerlingen heel goed volgens Angela.

Vervolgoefeningen dressuur aan de hand

En dan wordt het nu tijd voor het echte werk: twee oefeningen die je thuis met je eigen paard kunt doen. Angela legt uit: “Begin eerst met één positie tegelijk zodat het ook voor je paard duidelijk blijft allemaal. En: veiligheid voor alles! Overleg goed met je paard of je van hem wel op een bepaalde positie mag zijn voordat je daar gaat lopen. Ben je onzeker of je paard je in zijn ruimte accepteert? Begin op een grotere afstand van je paard en ga geleidelijk aan dichterbij werken. Zet een cap op je hoofd, doe handschoenen aan en trek sowieso altijd stevig schoeisel aan.”

Oefening 1: Hals en nek inbuigen in stilstand

Dit doe je volgens Angela allereerst voor het aanleren van zijdelingse buiging, maar ook voor het stretchen en verlengen van de hals en rugspieren bij je paard. Ze legt uit: “Plaats je paard in het begin het liefst langs een wand of hek, dit voorkomt dat hij zijn achterhand wegdraait. Ga dan bij het paardenhoofd staan en vraag je paard om zijn hoofd omlaag te brengen tot minimaal borsthoogte. En als dat goed en in ontspanning lukt, dan pas vraag je door tot op voorkniehoogte.”

“Vervolgens vraag je met een zachte hand, op de binnen teugel (holle zijde van je paard) een beetje stelling. Stelling betekent dat je paard de schedel een heel klein beetje naar links of rechts brengt. In het allermooiste geval geeft je paard na, je voelt dan de druk in je hand verminderen. Als dat zo is, meteen ontspannen, zo leer je aan het paard wat zijn allerbeste reactie op je vraag is.”

Fjord Dimas met buiging in hals en nek op borsthoogte naar rechts

“Als je paard deze oefening doet dan zal het zijn rugspieren aan de buitenzijde van zijn lichaam steeds een beetje verder verlengen/stretchen. Deze oefening is daarom ook zeer aan te raden als opwarming voor je paard voordat je erop gaat rijden. Leer het omlaag brengen van het hoofd en stelling nemen aan in stilstand. Dit is makkelijker voor zowel paard als mens. Gaat dit goed? Ga dan vervolgens in stap naast de voorbenen van je paard meelopen terwijl je al lopend aan één teugel zachtjes naar een beetje stelling toe vraagt.”

Oefening 2: Buiging van de wervelkolom

Deze tweede oefening borduurt voort op de vorige en ook deze oefening doe je eerst in stilstand en daarna in stap. Angela vertelt: “Een gevolg van de juiste stelling en buiging is een juiste buiging van de rest van de hele wervelkolom tot en met de staartwortel. Kijk voor deze oefening over de rug van je paard heen naar zijn staart en overzie het hele paard. Als je de oefening goed uitvoert, dan is zijn hele rug licht gebogen in de richting waarin je hem laat buigen. Zelfs de staart zou ietsje naar binnen moeten wijzen. Want je buigt nu de gehele wervelkolom in een lichte buiging en daar horen de staartwervels ook bij. Wanneer je paard je een lichte teugeldruk teruggeeft, dan is dat prima bij deze oefening.”

Fjord Dimas in zijwaartse buiging en stelling naar links

“In stap is deze oefening het makkelijkst uit te voeren op een grote volte. Paarden vallen in eerste instantie vaak op de binnenschouder. En dan eindigen ze tijdens het stappen soms samen met hun begeleider op een piepkleine volte. Niet erg in het begin. Gewoon weer opnieuw beginnen op de grotere cirkel. Het gaat vanzelf beter worden als je volhoudt. En helemaal als je later ook nog aan de slag gaat met de hierop volgende leuke oefeningen. Allemaal dressuurmatige oefeningen waarmee je jezelf en je paard steeds sterker, leniger en handiger maakt.”

Heel veel succes met trainen en binnenkort op naar de volgende twee stappen. En zoals Angela het zegt:  “Alles begint bij de eerste juiste stap, durf te dromen!”

Bronnen: Avalon’s Ruiterbegeleiding; Bit Magazine

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant