150316062_abfweb
150316062_abfweb

Do’s en don’ts als je ‘s winters gaat rijden

Nieuws

Het is koud, het is donker voor je er erg in hebt, het erf is glad, de bak bevroren, het sneeuwt. Toch ben jij vastberaden om wat met je paard te doen. Wat kun je wel en wat kun je beter niet doen? Hierbij wat tips.


De meningen zijn verdeeld over rijden in de sneeuw, maar in landen waar het ‘s winters altijd wit ziet, denken ze er wat makkelijker over. Anders zouden ze nooit van huis kunnen. Een binnenbak en all-weather buitenbanen zijn natuurlijk een godsgeschenk met strenge winters, maar als je dan toch door de sneeuw moet, wat dan?

Vet de hoeven goed in


Als je de hoeven van je paard, rondom, dus ook de zolen, goed invet, voorkom je dat er dikke ijsballen onder de hoef worden gevormd. Een Engelse amazone laat reuzel en plantaardige olie smelten en het verkregen goedje smeert ze op de hoeven. Een goedkope oplossing, zegt ze. Vaseline kan ook helpen.

Strooien en niet teveel vegen


Als je je erf goed aanveegt met vorst, loop je kans dat het een gladde ijsbaan wordt. Als je hier en daar wat stro laat liggen, hebben de paarden wat meer grip. Ook kun je zout strooien en wat zand en eventueel wat as uit de open haard.

Poets alleen het hoognodige


Je hoeft niet elke dag elk plekje van je paard te poetsen. Alleen de plek voor je zadel en hoofdstel en eventueel je beenbeschermers, dient vrij te zijn van opgedroogd zweet en ander vuil. Als je je paard (deels) scheert, is het makkelijker hem schoon te maken en blijft hij minder lang bezweet. Een deken met hals helpt je paard niet alleen warm te houden, maar houdt hem ook schoon.

Houd je paard warm


Gebruik een zweetdeken of uitrijdeken om de spieren van je paard geen kou te laten vatten. Calculeer een langere tijd in om je paard op te warmen en weer uit te stappen.

Nog wat tips



  • Warm het bit van je paard eerst even op voor je het in zijn mond stopt;

  • Als je naar buiten gaat: check eerst de route;

  • Als je geen goede zweetdeken hebt, leg dan droog stro onder je paard zijn staldeken om hem te laten opdrogen;

  • Geef je paard na het rijden geen ijskoud water, liever lauw water;

  • Houd een hoevenkrabber bij de hand tegen eventueel ophopend sneeuw in de hoeven.


Bron: Horse and Hound