-

Doorzitten, hoe leun je niet te ver naar achteren?

Arnd Bronkhorst

Doorzitten kan soms knap lastig zijn. Je zult ervaren dat je moet wennen aan de bewegingen en je een prettige houding in het zadel moet vinden. Sommige ruiters ervaren dat als zij een beetje meer naar achter leunen ze makkelijker mee bewegen met hun paard. Rechtop zitten zorgt dan juist voor contactverlies. Is iets meer naar achteren zitten dan geoorloofd?

Joan Williams vertelt op Dressage Today dat naar achteren leunen er inderdaad voor zorgt dat je de draf makkelijker uitzit. Maar, zoals bij ieder leerproces, zijn er verschillende fasen waarin je je als ruiter ontwikkelt. Als dit nu helpt om het ritme van je paard te leren kennen is dat goed, maar het is altijd een stap op de weg naar een correcte, klassieke zit. Uiteindelijk werk je naar een houding toe waarbij je oor, schouder, heup en hiel op één lijn zijn terwijl je ook correct meebeweegt met je paard.

Op je kontzakken zitten

In het begin helpt achterover leunen of ‘op je kontzakken zitten’ om de bewegingen van je paard te voelen en te leren kennen. Op deze manier kun je je heupen tijdens het doorzitten makkelijker meebewegen. Het verbaast veel ruiters dan ook hoe veel hun heupen moeten bewegen om in contact te blijven met het zadel. Onze rug beweegt soepel terwijl onze romp stabiel blijft. Alleen op deze manier kunnen onze zitbeenknobbels naar beneden in het zadel wijzen terwijl onze rug verticaal blijft. Dit alles vraag om oefening en alleen veel trainen zorgt ervoor dat je uiteindelijk je oor, schouder, heup en hiel in één lijn kan houden.Op slot

Doorzitten kan erg lastig zijn als je je heupen niet ontspant. Wanneer je je spieren op slot zet, is soepel meebewegen niet mogelijk. Misschien kun je niet goed doorzitten omdat je paard geen soepel ritme heeft. In dat geval kun je aan de longe oefenen aan een ontspannen houding waarbij je paard zichzelf draagt en over zijn rug loopt. Er zijn nog een aantal andere oefeningen die jouw houding tijdens het doorzitten kunnen verbeteren:

Knielift (met en zonder paard)

Ga op een stoel zitten (zonder paard) met je voeten direct onder je knieën, terwijl je deze optilt zodat je voeten enkele centimeters boven de grond hangen. Voel je je zitbeenknobbels nu meer in de stoel drukken? Tijdens een longeerles kun je dit ook in het zadel proberen. Til eerst je linkerknie op, terwijl je rug in de juiste positie blijft. Probeer dan het zelfde met je rechterknie. Gaat alles goed? Oefen dit dan in draf. Deze oefening helpt je om spanningen in je heupen en onderrug los te laten. Bovendien ontwikkel je je balans waardoor jouw rug en heupen in staat zijn om soepel met je paard mee te bewegen.

Zonder stijgbeugels

Ook dit kun je oefenen tijdens een longeerles. Oefen het ‘loslaten’ en weer ‘oppakken’ van je stijgbeugels. Eerst in stap, dan in draf en uiteindelijk in galop. Tijdens het loslaten en terugvinden van de beugels blijf je in een correcte, soepele houding zitten. Let ook op je voeten: je tenen blijven naar binnen en je hielen naar beneden.

Geen teugels

Je kunt tijdens een longeerles beginnen met het bokriempje vast te houden. Als je je comfortabel voelt, laat je één hand los om daarmee cirkelbewegingen te maken. Doe dat vervolgens ook met de andere hand. Werk er uiteindelijk naar toe dat je in het zadel kan zitten met bijvoorbeeld beide handen op je heupen. Door je armen gespreid de houden of te doen alsof je in een touw klimt, kun je je gewicht in het zadel voelen.

Heb je geen mogelijkheid om een longeerles te nemen? Dan kun je sommige oefeningen op een iets andere manier ook zelf uitvoeren. Je kan iedere dag een korte oefening zonder beugels doen. Of neem tijdens het rijden je teugels in één hand en pak ze zo nu en dan over. Met de vrije hand maak je dan cirkelbewegingen. Doe deze oefening zowel met als zonder beugels, ook dit zal je helpen de bewegingen van je paard te leren kennen.

Voor iedere ruiter is het een weg van leren en ervaren om tot een correcte en comfortabele zit te komen. Hoe stiller je zit, hoe meer in harmonie je met je paard bent. En hoe meer in harmonie, hoe kleiner je hulpen kunnen zijn.

Bron: Dressage Today

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant