-

De verschillende scheefheden van je paard

Mireille den Hoed

Mireille den Hoed van Stal Mireille en TAKT Academy vertelt hoe je verschillende scheefheden van je paard kunt ontdekken en verbeteren.

Verschillende soorten scheefheden

Mireille de Hoed vertelt welke varianten van scheefheden zij voornamelijk voorbij ziet komen bij paarden. “Je hebt verschillende soorten scheefheden: verticale, horizontale, diagonale en laterale scheefheden. En deze scheefheden kunnen we nog verder specificeren. Ieder paard is scheef en dat is ook prima, wanneer je daar op een correcte manier mee omgaat. Wij hebben vooral te maken met problemen die ontstaan zijn doordat er niet op de juiste manier met de scheefheid is omgegaan. Dan ontstaan er onherroepelijk problemen.”

Oorzaken van problemen door scheefheid

“Er zijn verschillende redenen voor problemen door scheefheid. De grootste oorzaak is onkunde en gebrek aan kennis. Dat is de reden waarom we ook zoveel aan scholing doen. Door die onkunde en gebrek aan kennis wordt er niet correct omgegaan met de natuurlijke buiging. Een oorzaak kan bijvoorbeeld een scheefzittende ruiter, een ruiter die aan 1 kant blijft trekken (of erger nog aan 2 kanten), een blokkade bij het paard, een slecht passend zadel, een niet gebalanceerd gebit of slechte voeten zijn.”Checken of je paard scheef is

Mireille heeft een checklist om te kijken of je paard scheef is. “Een paard is niet recht (en dan heb ik het over de verticale balans, dus de balans tussen links en rechts) als:
• Het zadel niet recht ligt;
• Er sprake is van ongelijke aanleuning;
• Het paard met de achterhand naar binnen loopt;
• Het paard met de achterhand naar buiten loopt;
• Het paard op 1 hand niet kan (aan) galopperen;
• Het paard de voorwaarts / neerwaartse tendens niet kan vinden/ vasthouden;
• Met hoeven krabben tilt het paard het ene been veel makkelijker op dan het andere;
• Het paard is scheef in het bekken;
• Het paard kan naar 1 kant niet of moeilijker buigen;
• Het paard staat zelden/nooit vierkant.”

Scheefheden voorkomen

“Zaak is dat je eerst de scheefheid herkent. En dat je vervolgens leert hoe je met die scheefheid om moet gaan. Dat is niet even iets wat je 1, 2, 3 leert. Dat is echt een proces. En hoe is het paard scheef? Zorg dat je een goede instructeur hebt die begrijpt dat nageeflijkheid ontstaat als alles klopt. En niet dat je nageeflijkheid kunt afdwingen door het hoofd van het paard naar beneden te vragen. De belangrijkste rijtechnische tip die ik kan geven; niet prutsen aan de voorkant! Rijd het paard van achteruit naar de hand toe. Doe je dit en het paard is in verticale balans, dan geeft het paard vanzelf na. Let op, dit kan alleen als het paard fysiek in orde en dus blokkade vrij is.

Tot slot adviseer ik om je paard regelmatig te laten behandelen door een goede therapeut. En wat is dan een goede therapeut? Dat is nog niet zo simpel. Mijn voorkeur gaat uit naar iemand die diergeneeskunde heeft gestudeerd en daarnaast een opleiding tot osteopaat en chiropractor heeft gevolgd. Een masseur is niet opgeleid om blokkades in de wervelkolom te verhelpen!” Kijk op www.paardenplein.nl als je op zoek bent naar een aanvullende zorg voor jouw paard (in jouw regio).

Kenniscentrum

“TAKT Academy is een kenniscentrum voor ruiter en paard. Door mijn ervaring met revalidatiepaarden en hun eigenaren kwam ik tot de ontdekking dat veel problemen ontstaan door onwetendheid. Daarom ben ik naast privélessen ook theorie- en praktijkles gaan geven aan groepen, denk aan workshops, clinics en lezingen. TAKT Academy heeft als doel om mensen kennis mee te geven over het correct trainen en het gehele management van het paard. Het is ons doel om met een team specialisten uit te vogelen wat de oorzaak is en vervolgens het paard te helpen in zijn herstel. We doen niet aan symptoombestrijding maar werken aan een duurzame oplossing.”

Leestip

“En nog een laatste tip: het boek ‘Je paard succesvol trainen; paardvriendelijk presteren met het moderne sportpaard’ van Karin Leibbrandt. Hier staat veel handige informatie in, ook als je geen modern sportpaard hebt.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant